Idén második alkalommal hirdette meg a fotópályázatot az Envirotis Holding, a Tatai Vadlúd Sokadalom főtámogatója. A profi és amatőr fotósok számára egyaránt kiírt pályázatra több mint kilencszáz alkotás érkezett.

Az idén huszadik alkalommal megrendezett Tatai Vadlúd Sokadalom Közép-Kelet Európa egyik legrangosabb természetvédelmi fesztiválja. A nyár elején meghirdetett, Madarak fényben és árnyékban pályázat előválogatása után száz kép került a héttagú, fotósokból és természetvédelmi szakemberekből álló zsűri elé. Először az ötven legjobb fotót választották ki, ezekből a kiíró fotóalbumot jelentetett meg. Az online díjátadóra a huszonöt legjobb fotó szerzőjét hívták meg, három fő- és hat különdíjat  osztottak ki.

Jakab Tibor fődíjat kapott Asztrál landolás című fotója mögött Török János Suhanás című képe lett a második.

Török János: Suhanás

Boromisza Zsombor Fényterápia című alkotása a harmadik helyezett.

Boromisza Zsombor: Fényterápia

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság különdíját Szabó Irma Hamm, bekaplak című képe; a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesületét Boromisza Zsombor Fényterápiája; Tata város Önkormányzatét Keresztes Zoltán Mondd, kis kócos, hol van a mamád? című alkotása kapta.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Komárom-Esztergom megyei csoportja Kovács Norbert Lendület című fotóját jutalmazta, a mobiltelefonos különdíjat Enyedi Ágota kapta Idill a tavon című alkotásáért, míg Gazsi Máté lett a közönségdíjas Az első falat című munkájáért.

Gazsi Máté: Az első falat

A zsűri elnöke, Potyó Imre környezetkutató, természetfotós kiemelte: azokat a képeket díjazták, amelyek a madarakat valamilyen nehezen megismételhető helyzetben kapták el, illetve amelyek az újdonság erejével hatnak, van bennük valami különleges.

Csonka Péter ornitológus, a Tatai Vadlúd Sokadalom egyik elindítója és főszervezője, a zsűri tagja hangsúlyozta: természetvédőként számára különösen fontos, hogy a madarakat szaporodásukban, pihenőhelyükön vagy természetes mozgásukban ne zavarja a fotós munka közben. Ezért csak etikus elvek alapján készített képeket fogadtak el a kiírók.

A pályázat szervezői kiemelték: mindenkit ösztönözni szeretnének a kísérletezésre, azokat is, akiknek nincs az élmezőnyre jellemző szintű eszközük, de érdekli őket a téma, érzékenyek a madarak szépségére.

A nyitókép Jakab Tibor Asztrál landolás című fotója.