A Virág Judit Galéria Róma–Budapest című, néhány hétig nyitva tartó ingyenes tárlatán Aba Novák Vilmos, Patkó Károly, Gulácsy Lajos, Vaszary János kivételes, Itália ihlette művei kerülnek a kiállítóterekbe. Olyan képek, amelyek többsége magángyűjteményekben van, így a széles publikum soha vagy csak nagyon ritkán láthatja őket.

Gulácsy Lajos: Harmathullás (1904-05, részlet)
Gulácsy Lajos: Harmathullás (1904-05, részlet)

Róma városa ihleti a Virág Judit Galéria legújabb, összművészeti tárlatát: február 22-től öt héten át ingyenesen látogathatják az érdeklődők a Róma–Budapest kiállítást. Több száz négyzetméteren mintegy száz képet, szobrot és műtárgyat állít ki a galéria. A műkincsek nagy része magántulajdonban van, ezért a közönség ritkán, vagy szinte soha nem csodálhatja meg őket.

A tárlat megnyitását többéves kutató munka előzte meg. Egy exkluzív, hiánypótló kötet is készült, amelyben a kiállított képek fotóit, valamint a korabeli illusztrációkat neves művészettörténészek által írt tanulmányok kísérik.

aba-novák kikötő.jpg
Aba-Novák Vilmos: Kikötő (1930)

A kiállításon látható lesz Aba Novák Vilmos 1930-as, Kikötő című monumentális műve, amely a Virág Judit Galéria aukcióján évekkel ezelőtt 110 millió forintért kelt el. A színes, jó hangulatú, kivételes szépségű festmény a kiállítás egyik leglátványosabb darabja.

Gulácsy Lajos Olaszországban találta meg önmagát, élete jelentős részét ott töltötte. A mostani kiállításon egy 1904-ben készült, igazi reneszánsz hangulatú női aktot csodálhatnak meg az érdeklődők a festőtől. Gulácsy Lajos művészetét újra nagyra értékeli a szakma, nemrégiben életmű-kiállítása volt a Magyar Nemzeti Galériában. (A tárlatról ebben a cikkünkben írtunk.)

A Róma–Budapest kiállításon nemcsak festmények, hanem egyéb műtárgyak is láthatóak lesznek, többek között Sztehlo Lili eredetileg a városmajori templomba készült üvegablaka is. A kétméteres ablakot a Virág Judit Galéria restauráltatta, hogy a magyar egyházi művészet gyöngyszeme teljes pompájában fogadja a látogatókat.

Vaszary János_Pincio Rómában_1926.jpg
Vaszary János: Pincio Rómában

Vaszary János művei is rendre 100 millió forint feletti áron kelnek el. Vaszary imádta Olaszországot, az itáliai hangulatot, strandokat, városokat. Ezt a lelkesedést bárki átérezheti, aki rápillant a Pincio Rómában című, 1936-ból származó rendkívül életvidám festményre, amely a nagyvárosi életképfestészet egyik gyönyörű példája.

A Virág Judit Galéria különleges tárlatán a fentiek mellett többek között Batthyány Gyula, Kontuly Béla, Márffy Ödön, Patkó Károly és Scheiber Hugó alkotásait is kiállítják 2024. február 22. és március 28. között.