Sokak álma, hogy váratlanul felbecsülhetetlen régészeti leletekre bukkanjanak. Az Egyesült Királyságban a British Museum szakértői támogatják a felelős fémkeresést, amelynek meg is lett az eredménye.

Berkshire Coin Hoard The Trustees of the British Museum.jpg
26 vaskori aranyérme, amelyet a nyugat-berkshire-i East Garstonban találtak egy kovakőbe rejtve. Fotó: The Trustees of the British Museum

A Portable Antiquities Scheme (PAS) célja, hogy összekösse a profi régészeket és az amatőr fémkeresőket. A szervezet idén tette közzé éves jelentését az Egyesült Királyságban talált régészeti kincsekről – számol be a Heritage Daily cikke alapján a National Geographic.

Sir Mark Jones, a British Museum igazgatója szerint az intézmény támogatja a felelős fémkeresést, amelynek keretében az angol és walesi detektorosok követik az előírásokat.

A PAS közel százhúsz országos és helyi partnerrel működik együtt, akik együttesen több mint másfél millió tárgyat dokumentáltak. A legújabb éves jelentésben a PAS ötvenezernél is több új bejelentést dokumentált, amelyek 94 százalékát fémkeresők adták be.

Carved bone rosary bead The Trustees of the British Museum crop.jpg
Memento mori típusú faragott csont rózsafüzér gyöngy, egyik oldalán egy fiatal nő arca (talán Szűz Máriát ábrázolja), a másikon egy koponya a halandóságra emlékeztet. Fotó: The Trustees of the British Museum

A bronzkorból 1210 leletet regisztráltak, köztük fegyverekkel és aranykincsekkel. A vaskorból talált leletek közül kiemelkedik egy rendkívül ritka maszk-bross. A római korból elképesztő mennyiségű, közel húszezer tárgyat jegyeztek fel, ezek közé tartozik egy rézötvözetből készült szatírfigura. A kora középkorból 2774, a középkor későbbi szakaszából pedig 13.200 leletet dokumentáltak, többek között egy miniatűr lakatot formázó arany medált.