Női Magnum Photos-tagok, fiatal magyar tehetségek, techno és Havanna lakótelep: Magyarország legnagyobb fotográfiai eseménye, az idén nyolcéves Budapest Fotófesztivál igazi sztárkiállításokkal vár. A hathetes esemény inspirál, párbeszédet indít, alkotót és közönséget kapcsol össze. Célja, hogy a főváros pezsgő fotográfiai központtá, tájékozódási ponttá váljon. A fesztivál legérdekesebb kiállításaiból válogattunk.

1. Női fókusz

Hol? Műcsarnok
Mikor? Március 23. – május 12.

A 8. Budapest Fotófesztivál idén is egy nagyszerű kiállítással indítja programsorozatát: a Női fókusz című tárlat Eve Arnold, Nanna Heitmann, Susan Meiselas, Inge Morath és Marilyn Silverstone munkáiból válogat.

Lena on the Bally Box. Essex Junction Vermont USA 1973_Susan Meiselas _Magnum Photos (1).jpg
Susan Meiselas / Magnum Photos

A Robert Capa által alapított Magnum Photos öt női fényképésze az ügynökség szellemiségéhez híven a humanista fotográfia emblematikus képviselői. A három, már lezárult életműben – Arnold, Morath, Silverstone –, valamint az idősebb és a fiatalabb generációhoz tartozó két alkotó – Meiselas, Heitmann – munkásságában egyaránt kiemelt jelentőséget kapnak a hírnév, a hatalom, a vallás, a hagyomány, a kisebbségi lét és a jogfosztottság problémakörei. Elkötelezett alkotókként – a portré műfajában éppúgy, mint a társadalomábrázoló dokumentarista sorozatokban –, női érzékenységgel, empátiával és helyzetértelmező tudatossággal közelítenek témáikhoz.

2. Pro Forma / Absztrakt tendenciák a kortárs magyar fotóművészetben

Hol? Kiscelli Múzeum
Mikor? Május 3. – június 23.

Az absztrakt művészet újradefiniálására tett kísérletek nem tekinthetők új keletű jelenségnek a kortárs fotóművészeti közegben, hiszen az elmúlt évtizedekben a szubjektív megközelítések, narratív fotósorozatok dominanciája mellett egyre nagyobb hangsúlyhoz jutottak.

KISS Richárd_Cargo ships_Spatial resolution_2020-23 másolat.jpg
Kiss Richárd: Cargo Ships Spatial Resolution, 2020

Főként a 20. század második felének geometrikus absztrakt vonala, a colour field painting, a monokróm festészet foglalkoztatja a fiatal és idősebb generáció számos alkotóját: az utóbbi évek diplomamunkái, kiállításai tanúskodnak arról, hogy ezen terület különböző generációk számára is mennyire meghatározó inspirációs forrást jelent, valamint hogy ezen megközelítéseket hogyan lehet a kortárs fotográfia területére átültetni.

Egyre több alkotót foglalkoztat a klasszikus képalkotástól való eltávolodás, valamint a valóság és absztrakció közötti határvonal mezsgyéjén való vizuális egyensúlyozás. A fotográfusok absztrakt festészeti hagyományokhoz kapcsolódó kérdésfelvetései jól mutatják a jelen generáció érzékenységét, egyszersmind kíváncsiságát a képzőművészeti előképek, hagyományok iránt, munkáikkal a képalkotás folyamatára helyezve a hangsúlyt.

Kiállítók: Bánki Sarolta, Bátori Zsolt, Bóka Krisztina, Budavári Csaba, Csizik Balázs, Csortos Szabó Sándor, Deim Balázs, Dobos Flóra, Drégely Imre, Fejér Zoltán György, Forgách Anna, Gál Teodóra, Gyenes Zsolt, Herendi Péter, Kiss Richárd, Ákos Levente, Kovalovszki Rita, Ligetvári Csenge, Mészáros László, Mezősi Ágnes, Schór Ádám, Sebestyén Sára, Simon Gellért, Sprenc Balázs, Szabó Liza, Szakáli Eszter, Tombor Zoltán, Tóth Ego(N) István, Urbán Ádám, Üveges Mónika, Vachter János, Váradi Viktor, Varga Tamás, Vécsy Attila, Zai Viktória

3. Fresh Meat / Fiatal magyar fotográfusok

Hol? K6 Galéria
Mikor? Április 1–21.

A Budapest Fotófesztivál csapata gondol az utánpótlásra: minden évben a 35 év alatti alkotók számára meghirdetett kiírásából, kurátori válogatás alapján csoportos kiállítást rendez. Az Erzsébetvárossal együttműködésben meghirdetett pályázat alapján létrejött tárlat tematikailag kötetlen stílusú és témájú alkotásokat mutat be.

FRESH MEAT_Varga_Domonkos_Chaos_and_Order-3.jpg
Varga Domonkos: Chaos and Order

A szervezők arra keresik a választ, hogy mi foglalkoztatja most a legfiatalabb generációt, melyek azok a tematikák, kérdések, melyek mentén sorozataik/portfóliójuk formálódik. A kiállítás kurátorai főként az eredetiséget, a nem konvencionális látásmódot, megközelítést részesítik előnyben mind a témák, mind a koncepciók tekintetében.
Kiállítók: Gutay Bálint, Hitre Imola, Illyés Bence, Kiss Richárd, Kondor Bence, Szabó Emma, Tóth Hunor, Varga Domonkos

4. Zenei szubkultúrák világa

Hol? Turbina Kulturális Központ
Mikor? Április 4
19.

A fesztivál saját szervezésű kiállításának középpontjában a ‘90-es években indult techno és alternatív szubkultúra áll, melynek újraéledő korszaka egyre nagyobb teret hódít a fiatal generáció körében.

Kisterem_@Urbán_Ádám.jpg
Urbán Ádám

A koncerteket és fesztiválokat bemutató kiállításon a jelenlegi trendi és ikonikus időszak mellett a szervezők megidézik az induló korszakot is egyedülálló módon vonva be a fiatalabb generációt a Turbina Kulturális Központ pop-up galériájában.
Kiállítók: Babai Dénes, Fodor Csilla, Mucsy Szilvia, Szabó R. János, Urbán Ádám

5. Magyar Sajtófotó Kiállítás

Hol? Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ
Mikor? Április 12. – június 2.

A Magyar Sajtófotó Pályázat és Kiállítás 42 éves lett.  Minden évben az adott időszak egyik leghitelesebb képes krónikája. Egyfajta  iránytűt ad a hírek és tartalmak dömpingjében, mert autentikus képet kapunk az előző év eseményeiről.

54860381_3de91444cd089dbfc99064bc2de3e58b_wm.jpg
Mónus Márton: Kiszakítva (részlet a sorozatból)

A versenyre évente beküldött több ezer kép közül kiválasztott alkotások a legjobb magyar dokumentarista hagyományok nyomán születtek. A pályázat átgondolt kategória-rendszere a kezdetektől biztosítja, hogy a politika, a kultúra, a mindennapi élet, a természet és a sport legfontosabb pillanatai minden évben helyet kapjanak a tárlaton. Kihagyhatatlan!

6. David Těšínský: Az élet szép – Másféle szépség

Hol? Cseh Centrum
Mikor? Április 30. – május 20.

Képzőművészeti, szatirikus sorozat, amelynek fő célja a mindennapi élet sztereotípiáinak kiirtása, amely szimbolikusan a képmutató társadalomra fókuszál. Bár a sorozat többnyire nem dokumentarista jellegű, azért néhány dokumentumértékű darabot is tartalmaz.

8u3b7111-4.jpg
David Těšínský: Az élet szép (részlet a sorozatból)

A művész 81 országban fotózott  bandákat, gettókat, drogfüggőket és nagyon sok különböző szubkultúrát és sorsot, emellett elmondása szerint a mai napig ez egy terápiás projekt a számára, amely fotósként benne is képes elpusztítani a sztereotípiákat, és segít leküzdeni az emberi tapasztalatok sötét oldalát. A sorozat egy folyamatban lévő projekt, amelyet 2012-től napjainkig jött létre. A képek Csehországban, az USA-ban, Belgiumban, Mexikóban, Ukrajnában, Nepálban vagy Iránban készültek.

7. Szűcs Péter: Színek. Arcok. Történetek. Az én Havannám

Hol? East of Eden Galéria
Mikor? Április 11. – május 4.

Irodalom és fotográfia találkozik az idei Budapest Fotófesztiválra válogatott képek kapcsán az East of Eden Gallery kiállításán. „Hogyan indul el egy történet, és hogyan születik meg egy karakter? Évtizedek óta gyűjtök történeteket és arcokat, neveket és mondatokat a világ különböző pontjain. A találkozásokból aztán újabb képek és történetek születnek. Van, amelyik már megtalálta a helyét, kiállításra vagy könyvbe került, és van olyan is, amelyik még nem lett része egy nagyobb egésznek. A fotókiállítás azt mutatja meg, ahogyan egy összesűrített pillanatból irodalom születik.”  (Szűcs Péter)

Untitled-1.jpg
Szűcs Péter: Cím nélkül

8. Isabel Muñoz: Omega

Hol? Mai Manó Ház
Mikor? Március 27. – május 18.

A világhírű spanyol fotóművész, Isabel Muñoz nyolcvan fotóját mutatja be a Mai Manó Ház a diChroma photography gyűjteményéből. Az Omega című anyagában Muñoz összefonja a világ történelmét alkotó ősi civilizációkat, és összekapcsolja őket jelenkorunkkal.

65d497794ce42a203d9c2316_4.jpg
Isabel Muñoz: Flamenco

A sorozat közel harminc év utazásait sűríti magába, többek között Japán, Kongó, Irán, Bolívia, Törökország, Etiópia és Elefántcsontpart eltűnőben lévő közösségeinek kultúráját tárja elénk.

9. Reiner Riedler: Fake Holidays

Hol? Osztrák Kulturális Fórum
Mikor? Április 25. – augusztus 28.

Ha a vágyaink elérhetetlenek, gyakran a szimuláció veszi át szabadidőnk és nyaralásunk helyét. Képzeletbeli teremtett világok jönnek létre, hogy az élményt reprodukálható árucikként kínálják nekünk. Bár ezeknek az igény szerinti kalandoknak a minősége néha meglehetősen kétesnek bizonyul, egy dologra mégis rávilágít: az emberek mindennapi életének alapjául szolgáló vágyakra és álmokra.

Superman_Kremlin_Turkey.jpg
Reiner Riedler: Superman, Kreml

Reiner Riedler osztrák fotográfus küldetésének tekinti, hogy feltárja a vidámparkok és az őket látogató emberek új világát. Fake Holidays című dokumentarista projektje tanulmányként világít rá a mai fogyasztói kultúra vívmányaira – telis-tele ironikus ellentmondásokkal.

10. Ön itt áll // a Random kortárs fotóművészeti csoport kiállítása

Hol? RANDOM Galéria
Mikor? Április 5–26.

Az Ön itt áll című kiállítás generációs és egyéni problémákat vizsgál, melyek kiemelten fontos és aktuális témák. Jelen társadalmunk, a 21. századi létközösségek széttagoltsága gyakran a generációk közötti kommunikáció hiányának, illetve megoldatlan, feldolgozatlan problémáinak köszönhető. Nem véletlen, hogy olyan erős forradalma van jelenleg a tradíciók újraélesztésének, az egyén saját kihívásokkal teli útkeresésének, a generációs traumák feldolgozásának, az életpályamodell teljes átalakulásának.

RANDOM_IkladiAndras.jpg
Ikladi András

A 21. századi útkeresés a modern ember talajvesztése, az egyén szerepének újrafogalmazása a társadalmi hasznosság tükrében. Hol található meg a tradíció, a gyökerek fontossága, hova menekül a modern ember a mindennapi élet kihívásai elől? A kiállítás olyan aktuális témákat vizsgál, melyek mindannyiunkra hatással vannak. A vizsgálódás eszközei pedig a fotográfia különböző stílusaiban rejlenek, a dokumentarizmustól a stage photographyn és a személyes narratíván át a videós munkákig.