Hat éve indult el a POKET, a zsebkönyv-automata projekt, mely az olvasás népszerűsítése mellett egy egymásra figyelő közösség jelképe is, melynek tagjai hisznek az elmélyülésben, a minőségi időtöltésben és az őszinteségben. Az ünnepi jubileumra a Petőfi Kulturális Ügynökséggel közös szervezésben költészet napi programkavalkáddal készülnek április 21-én az Akváriumban, melyben a főszerepet természetesen a zene és az irodalom kapja.

Petőfi Advent – Poket Karácsony.jpg
A QJÚB zenekar a Petőfi Advent – Poket Karácsony rendezvényen az Akváriumban

Ahogyan minden évben, idén is a közönséggel együtt szeretnék megünnepelni a hatodik mérföldkövet, az idáig vezető úton szerzett sok-sok élményt és azt a közel száz kiadványt, mely a POKET gondozásában kerülhetett az automatákba.

A nap során az Akvárium Klub több termében zajlanak majd az irodalmi és zenés programok. A rendezvényt 11 órakor a háromszoros Fonogram-díjas és Liszt Ferenc-díjas Szalóki Ági babakoncertje nyitja a Lokálban, mely a legkisebbekhez és a legnagyobbakhoz egyaránt szól. Az ötvenperces koncerten lesz élőzene-hallgatás, közös éneklés, mondókázás, ölbeli játékok a szülők és babák bevonásával. A NagyHallban is elsőként a kicsikhez szól a „nóta”, hiszen 12 órai kezdettel Antoine de Saint-Exupéry leghíresebb műve, A kis herceg kerül terítékre. A Seres Tamás által rendezett különleges előadásban Vecsei H. Miklós és Csorba Lóci kétszemélyes műsorban adja elő a világirodalom egyik legnagyobb klasszikusát: Vecsei H. Miklós színész mesél, és egy személyben játszik el minden szerepet, majd ebbe a játékba dalokkal, duettekkel száll be Csorba Lóci.

Csorba Lóci.jpg
Csorba Lóci zenész, énekes

Egy igazi újdonság, Visky András új könyve, A test történetei is ekkor mutatkozik be a nagyérdeműnek, amely a POKET gondozásában jelenik meg idén tavasszal. A 13.30-kor kezdődő beszélgetésen – melynek helyszíne a KisHall lesz – nemcsak erről a műről esik szó, hanem színművekről, színpadról és színházról is kérdezi Visky Andrást Asztalos Emese és Juhász Anna. 18.30-kor a zene és irodalom peremvidékére kalauzolja el Kollár-Klemencz László a NagyHall közönségét, melynek apropója az ősszel megjelenő regénye, a Vad lesz.

Nem is lehetne ünnepibb alkalom a POKET Zsebkönyvek legújabb, 6. versantológiájának bemutatására sem, melyben kortárs és klasszikus versek egyaránt helyet kaptak. A hat antológia anyagából válogatva Bach Kata és Wunderlich József színészpáros mutat be 17.15-kor közös verses-zenés előadást a Lokálban. Hasonlóan best of válogatást láthatunk Juhász Anna PKÜ-vel közös missziójából, a Sanctum estekből is. A 2023-2024-es év országjáró sikersorozatának visszatérő, neves alkotói érkeznek az Akváriumba, Juhász Anna vendégei Hrutka Róbert, Gubik Petra, Szirtes Edina Mókus és Tempfli Erik,  a helyszín a NagyHall lesz.

Juhász Anna.jpg
Juhász Anna irodalmár

Egy új, izgalmas projekt is színesíti a programözönt: Takács Dorina (Дeva), Balla Gergő (Platon Karataev) és Vecsei H. Miklós (QJÚB) egy nézőkkel közös utazásra indul 2024-ben. Az erre az alkalomra alakuló trió célja egy olyan szakrális előadás létrehozása, amely színházi és zenei alapokon építkezve igyekszik eleinte „az eredet” és „a keletkezés” témáját vizsgálni. A próbafolyamat nyilvános próbákból és beszélgetésekből áll majd, amelynek első alkalmát – mely ezért az Alapkő nevet kapta – az Akvárium nézői előtt tartják 16 órától a KisHallban Visky Andrással kiegészülve.

Az új zenei formáció, a Nagy Emma Quintet is birtokba veszi az Akvárium Lokál termét 19.30-tól. Nagy Emma és zenekara igazi kifinomult jazzt játszik, ami popos beütése miatt mégis minden fül számára fogyasztható. A konkrét, kidolgozott formákba és megírt dalokba gyakran spontán epizódokat illesztenek, így a legkülönbözőbb zenei stílusok jelennek meg koncertjeiken.

A POKET 6. születésnap x PKÜ költészet napi programsorozatának egyik központi témája a szöveg, a vers és a zene kapcsolata. Nem maradhat el tehát a Hajógyár egyik legsikeresebb műsorának, a RAPCINCÁnak az élő változata sem! Ezúttal azonban nem rapdalok szövegeit fogja cincálni élőben a két főszereplő, Szűcs Krisztián és Zalán Tibor, hanem sokkal inkább az alternatív rock irányába kacsintgatnak majd.

A NagyHallban zajló programok záróakkordjaként 20.45-kor újra összeáll a QJÚB zenekar, hogy egyévnyi szünet után felújítsa számunkra a Csoóri Sándor életművéből készült Párbeszéd, sötétben című estjüket, amelyet a Csoóri-szalon dalai alapján pár helyen újra is fogalmaznak. A műsorban az irodalom, a zene, a színészet és a vizuális művészet kapcsolata kerül átértelmezésre. Szem- és fültanúi lehetünk annak, hogyan befolyásolják egymást az érzetek, és közelebb kerülhetünk nagy költőinkhez, sőt önmagunkhoz is.

A rendezvényen találkozhatunk a szokásos „retro” és „leértékelt” automatákkal, dedikáló- és „mörcs”-pultokkal, de készíttethetünk irodalmi tetoválást is. Az egész napos jegy ára mindösszesen 4500 forint, a babakoncert pedig belépőjegy nélkül is látogatható.

További részletek itt olvashatóak. 

Fotók: Hegyi Júlia Lili / Kultúra.hu