Az Európa Kulturális Fővárosa nyitóünnepe ezüstérmet nyert a világ egyik legfontosabb rendezvény- és élménymarketing rendezvényén, az Eventex Awards 2024-on. A Ragyogj! című 2023. január 21-i megnyitóünnep hat kontinens 62 országból érkezett 1207 eseménye közül érdemelte ki a díjat.

A Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa nyitóünnepsége. Kép forrása: Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa
A Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa nyitóünnepsége. Kép forrása: Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa

A Veszprém–Bakony–Balaton térség Európa legfontosabb kulturális eseménysorozatának részeként 2023-ban viselte az Európa Kulturális Fővárosa címet: három megyében 116 településen több mint 3500 sikeres művészeti eseményen vehettek részt az érdeklődők. A régió kulturális és turisztikai életét felpezsdítő programévet 2023. január 21–22-én fényfestményekkel, zenével, különleges koreográfiákkal és látványelemekkel indította útjára az Európa Kulturális Fővárosa: a több tízezer embert vonzó Ragyogj! című nyitóünnep Veszprém belvárosának utcáit szőtte át, életre keltve a város és a régió történelmét, sokszínűségét és értékeit.

A világ egyik legértékesebb rendezvény- és élménymarketing rendezvénye, az Eventex Awards most ezt a rendezvényt ismerte el. A Ragyogj! nyitóünnep olyan nemzetközi cégek által rendezett eseményekkel szállt versenybe, mint a Lufthansa, a L’Oreal, az Audi, a Netflix vagy a Toyota.

A Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program már korábban is részesült nemzetközi elismerésekben, amelyek közül a legértékesebb az Európai Bizottság Melina Mercouri-díja. A Veszprémben megépült Közösségek Kertje nagydíjat nyert a Big See Wood Design Award 2023-on, és kiérdemelte a Magyar Tájépítészek Szövetségének 2023-as Tájépítészeti Nívódíját is. A Music Hungary Innováció díját a Balatorium projekt, a Vizuál díját az Inota Fesztivál nyerte el, a Bazalt Iskola az OTP Fáy Oktatási Innovációs díját kapta meg, a​ Csingervölgyi Erdei Olvasókabin​​ pedig a Média Építészeti Díja közönségdíját.

A zsűri két tagja is 92 pontra értékelte a nyitóünnepet a maximális százból. Judith Wilson, az EventsBase rendezvényigazgatója a szervezési nehézségek ellenére elért látványt értékelte, David Bloch, a David Bloch International ügyvezető kreatív igazgatója pedig a látvány hatására már Magyarországra vágyik: „Őszintén mondhatom, hogy az esemény csodálatos, meleg érzéssel töltött el... még akkor is, ha a téli hidegben minden résztvevő vastag pufi dzsekit és sapkát hordott. Dél-Afrikából érkezve természetesen ritkán tapasztalunk igazi havat, és így a havazás véleményem szerint külön kiemelte az esemény fényét, és még csodálatosabbá és varázslatosabbá tette, kétségtelenül kiemelve a látvány- és díszlettervezést.”