Fábri Zoltán (1917–1994) filmjeiből tart retrospektív vetítéssorozatot az Art+ Cinema mozi, ahol a rendező hét ikonikus alkotását láthatja a közönség szeptember 14. és 20. között Budapesten.

A Fábri-sorozat szeptember 14-én az 1958-as Édes Anna című fekete-fehér filmdrámával veszi kezdetét, másnap Sánta Ferenc regényének filmadaptációja, Az ötödik pecsét (1976), szeptember 16-án a Hannibál tanár úr (1956) tragikomédia szerepel a műsorban.

Szeptember 17-én a Körhinta (1956) című fekete-fehér filmdrámát, szeptember 18-án az Örkény István Tóték című kisregénye alapján készült Isten hozta, őrnagy úr! (1969) című filmszatírát láthatja a közönség. Szeptember 19-én vetítik a Két félidő a pokolban (1961) című fekete-fehér filmdrámát, a sorozat pedig A Pál utcai fiúk (1969) magyar-amerikai koprodukciós alkotással ér véget.

A képzőművészeti, majd színházi tanulmányokat folytató, sikeres színészi, díszlettervezői és színházrendezői karrierrel rendelkező Fábri Zoltán filmjei többnyire a történelmi-politikai sorsfordulók morális határhelyzeteit, az emberi kiszolgáltatottság drámáját, a szuverenitás csapdahelyzetét ábrázolják. Hősei gyakran éles határhelyzetben kényszerülnek megőrizni emberi méltóságukat, és csak a behódolás és a halál között választhatnak. Fábri különböző irodalmi adaptációkra épülő filmjeinek sora a stílustudatosság és a témaválasztás egysége révén koherens szerzői életművé szerveződnek.

Nyitóképen Illés György operatőr (balra) és Fábri Zoltán rendező az Utószezon című film forgatásán, a balatonaligai vasútállomáson. Fotó: Fortepan / Hunyady József