Fagyasztásos módszerrel tervezik megmenteni a Emilia-Romagna régióbeli Forli városi könyvtárának azon könyveit, amelyek a múlt heti észak-olaszországi áradások áldozatául estek.

A múlt heti áradások, melyek legalább tizenöt ember halálát okozták, Forli település 550 éves könyvtárának sem kíméltek meg: a beáramló víz egyebek mellett értékes kéziratokat és antik köteteket áztatott el. Megmentésükre sietett az egyébként mélyfagyasztott élelmiszerekkel foglalkozó Orogel nevű cég, melyet a városi könyvtár vezetői kértek fel a könyvek lefagyasztására, hogy aztán kiolvasztással és megszárítással megmenthessék az értékes köteteket.

 „A frissen leszedett gyümölcsöt és zöldséget –25 Celsius-fokon szoktunk lefagyasztani, de nem hittük volna, hogy ez a gyors eljárás egyszer az irodalmunk számára is hasznos lehet” – nyilatkozta Bruno Piraccini, az Orogel igazgatója. Mint elmondta, egyelőre nem tudják, pontosan hány kötetet kell kezelésbe venniük. A tervek szerint egyelőre két fagyasztócellát terveznek e célra felhasználni, melyek kétéves időtartamra állnak majd rendelkezésre.

A múlt héten lezúduló ár következtében a könyvek mellett a bolognai Villa Spada kertjét és a város középkori múzeumát is károk érték, de a Santa Maria del Monte-i bencés kolostorban is összeomlottak épületrészek, a kapucinus rend bagnacavallói múzeumában pedig hat freskó károsodott meg.

Gennaro Sangiuliano olasz kulturális miniszter elmondta, hogy hozzáláttak a károk felmérésére a katasztrófa sújtotta régióban, hogy aztán hatékony akciótervvel állhassanak elő. Giorgia Meloni olasz kormányfő közölte, hogy a kormány minden olaszországi múzeumi belépőjegy árát egy euróval (forint) megemeli, az ebből befolyó összeget pedig az árvíz sújtotta Emilia-Romagna kulturális kincseinek restaurálására fordítják majd.

A múlt heti áradások miatt szerdán nemzeti gyásznapot hirdettek Olaszországban. Ezzel együtt elkezdődött a halálos áldozatok temetése, de több mint húszezren nem tudtak még visszatérni otthonaikba, több mint hatszáz út és országút járhatatlan, továbbá több ezerre teszik a földcsuszamlások számát.

A képen az áradásban megrongálódott tárgyak Forli telepükésen. Fotó: Andrea Carrubba/AFP