Egész jól állunk ebben a téli tavaszban a hideg elűzésével: a hőmérő higanyszála a következő napokban akár 20 fok fölé is kúszhat. Használjuk ki a jól megérdemelt meleget és a böjt előtti habzsi-dőzsit a következő programokkal!

Fotó: MTI / Ujvári Sándor
Fotó: MTI / Ujvári Sándor

Mohácsi busójárás

Hol máshol űznék el autentikusabban a telet, mint a hagyományos mohácsi busójáráson? A busók öltözete régen is olyan volt, mint ma: szőrrel kifordított bunda, szalmával kitömött gatya és bocskor, marhakolomp a derékon és fűzfából készült, állati vérrel festett birkabőrcsuklyás álarc. Régen a busók házról házra járva jókívánságokat fejeztek ki és adományokat gyűjtöttek, miközben a jankelékek kísérik őket, távol tartva tőlük a rosszindulatú embereket: korábban hamuval, liszttel, ma már csak ronggyal vagy fűrészporral töltött zsákjukkal püfölik a csúfolódó gyerekhadat. A modern busójárás látványos eseménnyé vált, színes felvonulások zajlanak, majd a nap végén a meggyújtott máglya körüli tánccal ünneplik a Farsangvasárnapot. De a mohácsiak kedden is farsangolnak, és a telet jelző koporsó elégetésével búcsúznak a hideg évszaktól, valamint üdvözlik a tavaszt. Idén február 8–13. között zajlanak a programok Mohács több pontján.
A busójárásról szól a Tündérpajta cikke, amelyet itt lehet olvasni.

Vadak Ura

A Fővárosi Állat- és Növénykert látványos családi musicalshow-ra várja a fülbemászó dalokra, izgalmas történetekre és lebilincselő látványra vágyó kicsiket és nagyokat február 9-10-én több időpontban. Egressy Zoltán író, Sebestyén Áron zeneszerző, Müller Péter Sziámi dalszövegíró neve, valamint Pataki András rendezése és Vona Tibor kreatív ötletei garanciát jelentenek a feledhetetlen zenei élményre, amelyben a nyolc klán által vezetett nagyerdő veszélyektől nem mentes élete bontakozik ki a szemünk előtt. A darab izgalmas hangulatát fokozza a helyszín, amely először és egyedi jelleggel a Biodóm látogatóközpontja lesz. A megváltott jeggyel ráadásul az állatkert és a Sárkány Éve Lampion Fesztivál is ingyen látogatható.

Mi szem-szájnak ingere

Kolbásztöltés MTI.jpg
Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

A farsang az önfeledt eszem-iszom ünnepe is. Jászeberényben a Jász Kolbász Kolbásztöltő Fesztivál vár mindenkit bélbe töltött finomságokkal és koncertekkel február 9–10-én. Komoly konkurenciája lehet a Fonyódi Kolbászfesztivál (február 9–11.), ahol a kolbásztöltő csapatok versenye mellett sajtkülönlegességek, mangalica termékek, balatoni borok, békéscsabai házi szárazkolbászok és szalámik, különleges töltelékáruk, szalonnák, sonkák, rétesek, erdélyi kürtöskalácsok és langallók is kóstolhatók és vásárolhatók lesznek.

Kemény menetre számítanak Kapuváron is a Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztiválon (február 10.) és a nagykanizsai Farsangi Fánkfesztiválon (február 9–10.), ahol a fánkhabzsolás mellett lesz felvonulás, koncertek és bűvész show is, a bevitt kalóriák egy részét pedig a Futrinka futamon lehet majd ledolgozni.

Hagyományőrzés másként

Busojárás Farkas-Mohi Balázs.jpg
Fotó: Farkas-Mohi Balázs

A héten veszi kezdetét a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum fél éven át tartó országjáró eseménysorozata, melynek során 79 helyszínen különböző szakmai és közösségi találkozókon várják az érdeklődőket. Első állomásként a Bács-Kiskun vármegyei Móricgáton a Szellemi kulturális örökség Magyarországon című fotókiállítás nyitja meg kapuit, majd az utazótárlat az ország további 17 helyszínén tekinthető meg. A Farkas-Mohi Balázs által készített művészi fotográfiák bepillantást engednek közösségeink életébe, a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékén szereplő színes hagyományok világába: a mohácsi busójárástól kezdve a solymászaton át a magyar cirkuszhagyományig. A fél éves program keretében tudományos-ismeretterjesztő előadásokra, kiállításokra és továbbképzésekre is sor kerül.

Bálint-napi szerelmes programok

A farsang utolsó napja idén éppen Bálint-napra esik. A Fiumei úti sírkertben különleges sétával készülnek a napra. Az Akiket a sors összeköt – Szerelmek és szerelmespárok című tematikus sétán a sírkertben nyugvó nagy szerelmek, legendás szerelmespárok történetét ismerhetik meg a résztvevők, amelyek során tragikus vagy éppen boldog véget ért, drámai és mélyen emberi történetekkel lehet találkozni. Kiderül, hogyan epekedett Vörösmarty Csajághy Laura után, milyen is volt Ady és Léda „héja-násza”, miért ért tragikus véget Móricz Zsigmond és Holics Janka házassága, vagy miért és hogyan vált el Mikszáth a feleségétől, hogy aztán sírig tartó hűségben újra egybekeljenek.

A szerelmesek a szerelem napját ünnepelhetik zenével is, például a Gödörben, ahol az I Love You együttes régi-új dalai csendülnek fel a szerelemről, csalódásokról, érzékiségről, szakításokról. A Francia Intézetben Boggie és Antal Gábor sanzonestjén szívet megrengető és melengető szerelmes balladák csendülnek fel. A svábhegyi csillagvizsgálóban a romantika örök múzsáját, Lunát és a szerelmesek csillagát, a Gránitcsillagot is meg lehet majd lesni.
A Valentin-napi hagyományról szóló cikk itt olvasható.

Petőfi Kulturális Programok február 814. között

Varró Dániel költő és Molnár György gitáros-énekes dalszerző.jpg
Varró Dániel költő és Molnár György gitáros-énekes, dalszerző. Fotó: Hegyi Júlia Lili / PMG

9-én Orosházán a Sanctum című műsoron Zalán Tibor íróval, Géczi János íróval, Huzella Péter zeneszerző, gitáros-énekessel és Juhász Anna irodalmárral találkozhatnak az érdeklődők. Ugyanezen a napon Tatán Hegyi György dalszerző, zenész, oktató Legendás magyar dalok címmel tart előadást, másnap, 10-én pedig Hahóton. Szintén 9-én Ürömön a Helyőrség.ma munkatársaival, Farkas Wellmann Endre főszerkesztővel, Ilyés Krisztina szerkesztővel, valamint Regős Mátyás íróval találkozhatnak a programon résztvevők. 13-án Tatán Kincses Krisztina szerkesztővel egészül ki a csapat, Regős Mátyás helyét pedig Vöröskéry Dóra veszi át. 10-én Adásztevelen Fekete János Jammal színész, zenész, beatboxos A hangok titkos élete előadása lesz látható. 11-én Hunyadfalván Harmath Artemisz irodalomkritikus, a MeseCentrum programvezetője, Varró Dániel költő és Molnár György gitáros-énekes dalszerző olvasásnépszerűsítő programjára kerül sor. Ugyanők 13-án Zalacsében lépnek fel. 13-án Házhoz megy a zenede címmel Bordás József, Baricz Gergő, Nagy Zoltán, Kovács Felicián és Köpöncei Dániel zenészek lépnek fel először Taksonyban, majd Dunavarsányban. 14-én Sárisápon Babakoncert lesz, ahol Szalóki Ági és zenekara lép fel. 14-én Gellénházán Bonczidai Éva, a Magyar Kultúra Magazin főszerkesztője tart lapbemutatót Te mit tennél egy időkapszulába? címmel. 14-én Tiszasülyön Hangszervándor címmel Fejér Simon Pál zenész, dalszerző tart interaktív zenei előadást és hangszerbemutatót. 

A Petőfi Kulturális Programok a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával, a Nemzeti Művelődési Intézet szervezésében valósulnak meg.