fbpx

Február 1-ig lehet nevezni XIV. Flesch Károly Nemzetközi Hegedűversenyre

Idén ünnepeljük Flesch Károly világhírű hegedűművész és pedagógus születésének 150. évfordulóját. Az idei, 14. Flesch Károly Nemzetközi Hegedűversenyre pályakezdők és zeneakadémiai hallgatók 2023. február 1-ig nevezhetnek.

A hegedűverseny nemzetközi zsűrijében világhírű zenészek szerepelnek. A zsűri elnöke Ábrahám Márta hegedűművész, kamaraművész, Bach-kutató, az Ábrahám Consort régizene együttes koncertmestere és művészeti vezetője, a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára. A zsűriben részt vesz mások mellett Szilvay Réka magyar származású, Finnországban, Kirill Troussov Németországban élő hegedűművész és Hagai Shaham izraeli hegedűművész.

Hagai Shaham izraeli hegedűművész. Fotó: Yoel Levy

A versenykiírás egyik fontos eleme, hogy kötelező modern darabot is játszani. Az idei versenyművet a zsűri egyik magyar tagja, Horváth Balázs komponálta.

Flesch Károly, korának elismert hegedűművésze 1873-ban született Mosonban. Ötéves sem volt, amikor elkezdte iskoláit, és tizenhat évesen leérettségizett. Zenét előbb Bécsben, majd Párizsban tanult. Első önálló koncertjét 21 éves korában, Bécsben adta.

Pedagógiai munkásságát a román királyi udvarban kezdte.

Bukarestről előbb Amszterdamba, majd Berlinbe költözött, ahol a közönség a szívébe zárta. Járt Amerikában és Oroszországban. Hangversenykörútjait mindenütt nagy siker övezte. Flesch Károly nagyszerű zenepedagógus is volt. A hegedűtanításról írt könyvei ma is a zenepedagógusok kimeríthetetlen ismerettára.A fasizmus elől menekülve előbb Budapestre, majd véglegesen Svájcba költözött. Itt hunyt el 1944-ben.

Az ünnepi évadban rendezett XIV. Flesch Károly Nemzetközi Hegedűversenyen bármely európai ország fiatal művészei részt vehetnek, akik 1993. június 6. és 2003. június 5. között születtek. Indulhatnak a versenyen olyan nem európai fiatalok is, akik legalább 2 éves európai zenei tanulmányt igazolnak, illetve 20 évesnél fiatalabbak, de legalább egy nemzetközi hegedűversenyen döntőbe jutottak, vagy helyezést értek el vagy különdíjban részesültek. A verseny három fordulóból áll: elődöntő, középdöntő és döntő. A középdöntőbe várhatóan 12, a döntőbe pedig 6 versenyző jut be. Az első három helyezett díjazása: 5000, 3000, illetve 1500 euró. A versenyzők ezen kívül értékes különdíjakban is részesülhetnek. Az egyedülálló versenyprogram mindenki számára nyitott, ingyenesen megtekinthető. A döntőt követően nagyszabású gálaműsorral zárják az ünnepi évfordulót.

További információ: itt.

A rovat további cikkei