Februárban fejeződik be a marosvásárhelyi Kultúrpalota felújítása, miután a műemléképületnél előre nem látható munkálatok adódtak – közölte szerdán Péter Ferenc, a Maros megyei önkormányzat elnöke.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikusa marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján az erdélyi megye fontosabb beruházásairól számolt be, és az értékes műemlék felújítására is kitért.

Marosvásárhely emblematikus épületének felújítását és az egyes elemek restaurálását a tervek szerint december végén kellett volna befejezni. A külső és belső felújítás szinte teljesen elkészült, de az egyes bejárati kőlapokon repedések jelentek meg, így ezeket cserélni kell. A Magyar Művészeti Galériánál, a Román Művészeti Galériánál és a Bernády-emlékszobánál is adódtak előre nem látható munkálatok, így meg kellett hosszabbítani a határidőt. „A Kultúrpalota egy szimbólum mindannyiunk – marosvásárhelyiek és Maros megyeiek – számára, az egyik legfontosabb projekt, amit elkezdtünk, és tavaszra sikerül is átadni” – mondta Péter Ferenc.

A Marosvásárhely híres városépítő polgármestere, Bernády György által építtetett szecessziós ingatlan felújítására európai uniós támogatást nyert a Maros megyei közgyűlés. A munkálatok 2019-ben kezdődtek, de a folyamatos késések miatt a megyei önkormányzat szerződést bontott a kivitelezővel, és másik cégre bízta a munkát. A beruházás összértéke 10,9 millió lej (834 millió forint), amiből mintegy 6 millió lej (459 millió forint) a vissza nem térítendő uniós támogatás, a többi pedig az önkormányzat önrésze. Az évekig tartó munkálatok során restaurálták a palota külsejét, homlokzati díszítőelemeit, belül felújították a Maros Megyei Könyvtár lépcsőházát, a tükörtermet és a hangversenyterem orgonáját is.

Fotó: Shutterstock / Popa Constantin Adrian