Gerhardt Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, az MNB Értéktár Programjának vezetője a június 22-ei megnyitón felidézte, hogy a program egyik első vásárlása volt a Péterváry-gyűjtemény, amelyet Egerben helyeztek tartós letétbe 2015-ben.

 

IMG_1706-HDR2
Fotó: Kőmives András

A műkincs-visszavásárlási programmal a külföldre vagy külföldi tulajdonba került, jelentős művészeti és kulturális értéket képviselő műkincsek minél nagyobb hányadának visszaszerzését célozzuk ? hangsúlyozta az alelnök, aki kiemelte: nemcsak a külföldön fellelhető értékek hazahozatalára koncentrál az Értéktár Program, de arra is figyelnek, hogy a Magyarországon szétszóródott gyűjteményeket összegyűjtsék és egyben tartsák.

 

A csaknem háromszáz darabból, zömében kora újkori és újkori fegyverekből álló gyűjtemény nemzetközi viszonylatban is jelentősnek mondható, a Péterváry-hagyatékot 59 millió forintért vásárolták meg ? közölte korábban az MNB.

 

35226908_1728609550590645_4441761512876408832_n
Morlin Bálint, keréklakatos pisztoly, Mare Temporis Alapítvány
Fotó: Pazirik Informatikai Kft./Kovács Zoltán

A múzeum közlése szerint a gyűjtemény időben és térben is széles skálán mozog: a középkortól az első világháborúig, Európától Afrikán át Ázsiáig kalandozhat a látogató. A kollekció gerincét adó török kori és az ezzel párhuzamba állítható magyar fegyverek mellett a kiállítás igyekszik a harcászat átalakulásának lépéseit, a lőpor forradalmi hatását is áttekinteni. Interaktív felületeken, filmek, fotók, tapintható tárgyak, játékok révén segít megértetni a fegyverek működését, hatásfokát, megcsodálni díszítéseiket ? áll a közleményben.

 

Gerhard Ferenc szerint a tárlat interaktív jellege miatt valóban közelebb kerülnek a látogatóhoz a kiállított tárgyak. Habis László, Eger polgármestere lehetőségnek és komoly felelősségnek nevezte, hogy a város önkormányzata lehet a vármúzeum fenntartója. A városvezető beszélt azokról a rekonstrukciós munkálatokról, amelyek pályázatoknak és a kormánynak köszönhetően több milliárd forintos nagyságrendben valósulnak meg az egri várban.

 

35198185_1728608953924038_8871435987054493696_n
Deák Tamás, muskéta, Mare Temporis Alapítvány
Fotó: Pazirik Informatikai Kft, Kovács Zoltán

A fegyverkiállítást Tomka Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményi főigazgató-helyettese nyitotta meg. A tárlathoz társulóan bocsátotta ki hivatalosan a Magyar Nemzeti Bank a Magyar Várak emlékérme-sorozat részeként megjelent Egri Vár emlékérméket is. Az emlékérméket Horváthné Rudolf Teréz, a Magyar Pénzverő Zrt. vezérigazgatója mutatta be.

Forrás: MTI