Fejes Endre

A legprózaibb Józsefváros legpoétikusabb krónikása a Tisza Kálmán téren született, ott tanult meg szeretni, gyűlölni, küzdeni és verekedni. Volt szabóinas, vasesztergályos, katonaszökevény, világcsavargó, gyári munkás Párizsban, internált Kistarcsán, segédmunkás Angyalföldön.

 
1958-ban jelent meg az első novelláskötete, A hazudós, majd 1962-ben a Rozsdatemető című regénye, amely elképzelhetetlen mértékű sikert és vihart aratott. A Hábetler család 44 évet átfogó története megszámlálhatatlan kiadásban és több tucat idegen nyelven jelent meg az elmúlt évtizedekben. Minden szava éles, pontos ma is.
 
Később jöttek a novellákból írt színdarabok (Vonó Ignác, Cserepes Margit házassága) és a nagy sikerű tévéjátékok (Jó estét nyár, jó estét szerelem, Mocorgó, Élő Klára). A kilencvenes évek óta jobbára csönd van körülötte, de színdarabjait időről időre felfedezik újra. A Jó estét nyár, jó estét szerelem tavaly a békéscsabai színházban volt látható, a Mocorgót most próbálják a Tivoliban.
 
Fejes Endre fenn él a Svábhegyen, elzárkózva, akár egy remete. Nemigen ír már, de még mindig szereti a tőmondatokat. Figyel. Haragszik értünk. Vigyáz ránk.