A Mőcsényi Mihály botanikus kert színes, hangulatos közösségi térként és természetismereti tudásközpontként várja a látogatókat. A két kilométeres, rekortán-bevonatú futókört napokon belül birtokba vehetik a sportolni vágyók. Ezekkel a fejlesztésekkel a Liget Budapest Projekt megvalósítása során már több mint 150 ezer m² zöldfelület újult meg, és közel ötszáz új fát ültettek el.

A Liget Budapest Projektnek köszönhetően visszanyerte régi fényét a Városliget legkülönlegesebb növényeit felvonultató, ismeretterjesztő parkeleme, a botanikus kert, amelyet az újranyitásra Mőcsényi Mihályról, a tájrendezés magyarországi oktatásának megalapozójáról neveztek el.

A parkrészt a FŐKERT százéves jubileuma alkalmából adták át 1967-ben. A bemutatókertnek szánt területen gyógy- és fűszernövények, konyhakerti növények, szőlő, gyümölcs, egynyári virágok, vízi-, mocsári és sziklakerti növények is helyet kaptak. A kert központi elemeként egy esőkunyhó szolgált, de látványosságai közé tartozott a forrás táplálta csobogós vízrendszer és a pergola is a két vízmedencével.

Az évtizedek során állapota folyamatosan romlott, növényállománya zsugorodott, infrastruktúrája elavult, az esőkunyhó pedig romos állapotba került. A felújítás során az eredeti, a FŐKERT tervtárában fellelhető 1967-es és 1969-es kertépítészeti tervek, valamint az 1980-as megvalósulási terv nyújtott segítséget. 

A megújult kert egyik sétányán kialakítottak egy lugast, amelyhez kiegészítésképpen kerti tipegős útvonal kapcsolódik, hogy segítse a parkrész bebarangolását. Helyet kapott a területen egy különböző felületekből álló Kneipp-ösvény is, melynek mezítlábas használata javítja az egyensúlyérzéket, és jótékony hatással van a testtartásunkra.

A Mőcsényi Mihály botanikus kert

Újra az eredeti nyomvonala mentén kanyarog a területet behálózó hangulatos patakrendszer, amelyet forrás táplál, és újra a kert részei lettek a nyílt vizeket és a mocsári élővilágot bemutató medencék is. A megújult botanikus kertbe mintegy 335 különböző fajtájú új növényt ültettek el több mint 35 ezer példányban. Az esőbeálló leromlott állapotú épülete helyére új, modern épület épült, amely vendéglátói, kiszolgálói és ismeretterjesztő funkciót kap.

Új kutyaparadicsom 

A városligeti parkfejlesztés második ütemében újabb tematikus kutyás élménypark is várja a gazdikat és kedvenceiket. A mintegy félhektáros új kutyaparadicsomot könnyen megközelíthető helyen, az Ajtósi Dürer sor és a Stefánia út kereszteződéséhez közel alakították ki; területét kerítés határolja, melyen több, zsilipes rendszerű bejáratot alakítottak ki. 

A parkrész különlegessége, hogy elkülönített pályát kaptak a kis- és a nagytestű kutyák, így elkerülhetők lesznek a konfliktusok. A tervezők mindkét részen játéktereket alakítottak ki ügyességi elemekkel, alagutakkal, ugróakadályokkal, szlalompályákkal. A gazdik és a kutyusok kényelméről kombinált használatú ivókutak és padok gondoskodnak, a terület tisztán tartását pedig több mint tucatnyi kutyapiszokgyűjtő segíti. 

A kutyás élménypark első tesztelője

A Városligetben néhány elzárt terület kivételével továbbra is lehet szabadon kutyázni. Az új kutyás élménypark teljes növényzetét újjávarázsolták. Területén hat új lombos fát és több mint tízezer cserjét és évelőt is elültettek, így Hermina úti „testvéréhez” csatlakozva Budapest egyik leghangulatosabb kutyabarát helye jött létre. 

Futás a Ligetbe(n)

Kimondottan a futás budapesti szerelmeseinek készült a városligeti futókör. Tervezése során egyeztettek a budapesti futókat képviselő szervezetekkel, hogy a pálya vonalvezetését, burkolatát a sportolók igényei szerint alakítsák ki.

A kiváló minőségű, két kilométer hosszú, az ízületeket kímélő rekortánborítású pálya teljes hosszában kivilágított. A fák között kanyargó pálya belépési pontjainál bemelegítő területeket alakítottak ki, a pálya mellett pedig számos ivókút van. A sportolók kényelmét a városligeti sportcentrum női, férfi és akadálymentesített öltözői szolgálják.