A kultúráért felelős államtitkár úgy fogalmazott: ez az alkalom színháztörténelmi pillanat, hiszen három hónap kényszerpihenő után június 12-én Magyarország három kiemelkedő városában, színházában Miskolcon, Szombathelyen és Szarvason újra elindult a színházi élet.

Az esemény nyitányaként Nagy Szilárd és Ragány Misa énekelte el az Európa 2020 című dalt, majd az érdeklődők a gálaest első felvonásában a Magyar Rapszódia című táncfantáziát láthatták az egri Gárdonyi Géza Színháztánctagozatának előadásában.

A gála előadói közül sokan részt vettek az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelő Államtitkárságának Köszönjük, Magyarország! elnevezésű programjában. Az államtitkárság még május elején jelentette be, hogy 1 milliárd forint átcsoportosításával azonnali segítséget nyújt a független előadóművészeknek, amelyet nem segélyként, hanem feladatvállalás után, előlegként kaphatnak meg a művészek. A pályázatra beérkező produkciók, köztük Csurulya Csongor színművész előadása is bekerült a pénteki műsorba.

„Optimális esetben az embernek nincs szükséges ilyen segítségre, de néha az élet szül hasonló helyzeteket. Azért jó ez a kezdeményezés, mert nem arra készteti az embert, hogy valamiféle segélyként élje meg a dolgot, hanem egy előre kifizetett munkabérként lehet rá tekinteni, amiért később megdolgozik az ember” – mondta el Csurulya Csongor.

A színház a járványügyi szabályok szigorú betartásával, lehetőséget teremtve a támogatott művészek vállalt feladatainak teljesítésére, arra törekszik nyári évadnyitó előadásaival, hogy rávilágítson e szakmák képviselőinek kiemelkedően fontos szerepére. A teátrum a 2020-as nyári évad első hónapját a helytálló honfitársaknak szóló köszönet jegyében szervezi meg. Az ingyen látogatható előadások június 13-án kezdődtek és az orvosok előtt tisztelegnek Köszönjük, Magyarország, Köszönjük, Orvosok! címmel.

„A nyitógálával, egy különleges előadással elindult az élet. Köszönet a magyaroknak, köszönet azoknak, akik fegyelmezettek voltak. Itt Szarvason egy hálaadó rendezvénysorozat indult útjára, hiszen vannak olyan emberek, akiknek ez a három hónap úgy telt, hogy lelassult az élet, idejük volt levenni egy könyvet a polcról, idejük volt egy picit beszélgetni vagy jobban odafigyelni a gyerekekre. De voltak olyanok is, akiknek felgyorsult az életük. Voltak olyan szakmák, amelyek képviselőinek át kellett alakítani a normál életüket: a boltosoknak, a tanároknak meg kell tanulniuk online tanítani, a sofőröknek, az orvosoknak, az ápolóknak, a rendvédelmi dolgozóknak. Ez a programsorozat, amely a Köszönjük Magyarország nevet viseli, ezeknek az embereknek kíván hálát mondani. Minden hétvége – minden pénteken, szombaton és vasárnap – itt a Szarvasi Vízi Színházban, és megannyi más magyarországi színtérben. Szombaton Szarvason az orvosokat ünnepeltük” – hangsúlyozta Fekete Péter.

A Szarvasi Vízi Színház műsorát ide kattintva olvashatják. Az ingyenes előadásokra is szükséges online regisztrációs jegyet foglalni, mert a színház munkatársai a jelenleg érvényes jogszabályok szerint az ezer férőhelyes nézőtérre csupán 250 érdeklődőt engedhetnek be.

Fotó: Ujházi György, forrás: Behír