Az új alprogram lehetőséget nyújt a hazai zenekaroknak külföldi turnékat szervezni, kijutni nemzetközi programokra vagy szakmai konferenciákra. A jelenlévők egyetértettek abban, hogy örvendetes egy ilyen program, bár Kelemen László szerint az összegek az ilyen projektekhez nem fednék le a teljes költséget. Az Ivan & The Parazol szervezés alatt álló németországi turnéja kapcsán kitértek arra, hogy mennyire nehéz Magyarországról kijutni, mivel nincsenek cégek, amik exportálnák a zenekarokat, míg az összes többi országban működnek ilyen ügynökségek.

NKA1

 

Réz György, a Majdnem Híres Rocksuli egyik alapítója beszélt arról, miért fontos a külföldi turné a zenekar és az ország szempontjából is. A nemzetközi siker országimázst épít és az állami bevételeket is növelheti, valamint a zenei iparág is jobban nő tőle. Ilyen állami program volt Dél-Koreában a Korean Wave, aminek a kicsúcsosodása a Gangamstyle lett ? mondta. A zenekar pedig így nagyobb rajongóbázist tud kiépíteni, nő az ő bevételük is, de fontos, hogy legyen egyedi hangzás, jelen legyenek azokban az országokban is, legyen virális tartalmuk (mint például a Gangamstyle), és legyen középtávú tervük.

NKA2

 

A középtávú tervben mind Vitáris Iván, mind Kelemen László egyetértett, hiszen az Ivan & The Parazol turnéja mögött hosszas munka áll. Kiemelték, hogy a külföldi koncertszervezők zenei exportcégeket hiányoltak, hiszen külföldön mindenhol működnek ilyen ügynökségek, amik a zenekarokat képviselik az ilyen tárgyalásokban. És bár az amerikai útjukat leginkább turistaútnak lehetett felfogni a zenekar életében, a mostani turné már jóval megfontoltabb, jobban megszervezett lesz ? mondta Vitáris Iván.

 

Arra a kérdésre, hogy kell-e Magyarországnak világsztár, az énekes azt válaszolta, ?A magyar könnyűzenének kell helyet találni a pop világában?, míg Kelemen László azt felelte, ?Fel kell rakni a zenei térképre Magyarországot.?

Bodor Máté