Ünnepélyes keretek között, a csillag alakú csúcsdísz fényeinek felkapcsolásával felavatták a Sagrada Família (Szent Család) székesegyház kilencedik tornyát Barcelonában.

A Szűz Máriáról elnevezett torony a tervező, Antoni Gaudí kriptája fölött magasodik. Az 1882 óta folyamatosan épülő templom tervezett 18 tornya közül 138 méterével ez lesz a második legmagasabb. A torony tetejét díszítő 12 ágú csillag rozsdamentes acélkeretbe foglalt üvegből készült, súlya 5,5 tonna, átmérője 7,5 méter. Elkészítésének költsége 1,5 millió euró (548 millió forint) volt.

Az esemény alkalmából a székesegyházban ünnepi szentmisét celebráltak, amelyen levetítették Ferenc pápa videóüzenetét. Az egyházfő szólt a szeret, a testvériség és a figyelem hétköznapi gesztusainak fontosságától a hátrányos helyzetben lévők felé, valamint figyelmeztetett a kiváltságos helyzetben lévők szerepére és a társadalmak felelősségére a szegények és a kirekesztettek helyzetének javításában.

A nyilvánosság számára egyelőre nem látogatható új torony átadásával a város jelképének számító székesegyház 75 százaléka elkészült. A jelenlegi tervek szerint befejezése 2032-re várható, 150 évvel azután, hogy letették az alapkövet.

Nyitókép forrása: Basílica de la Sagrada Família/Facebook