A különleges szobor Dajka Margitnak (1907–1986), az egyik legnagyobb magyar színművésznek, Bors néni megformálójának állít emléket a Bajcsy-Zsilinszky közben.

„Tudjuk, hogy a színész szeret játszani, ez foglalkozása, hivatása. Amikor este a színházába indul, azt mondja, ma este dolgozom: játszom. Mind így van, de aligha ismerünk nagyobb játékost Dajka Margitnál. Szinte beleveszett a játékba. Halálosan komolyan vette, mert az élete volt: nem szerepeket alakított, hanem szerepeket élt meg. Egyaránt volt tragikus és komikus, bánatba omló és kacarászva fennkölt, indulatos és szeretetet sugárzó” – írta a színművészről Szakonyi Károly.

A frissen átadott szobor több mint 200 azonos méretű kockából épül fel. Huszonnégy kiválasztott kockában, egy-egy négyrétegű üvegbetétben a színésznő életének és pályafutásának jelentős pillanatait mutatja meg. Filmes és színházi szerepei mellett négy életkép is látható, az egyik a művésznő Lovag utcai lakásában, terézvárosi otthonában készült. A szobor körbejárható, a képek este világítást kapnak, és az alkotás alján egy kétnyelvű információs sávot is kialakítottak.

Fotók: Barta Bálint / Képszerkesztőség / Terézváros önkormányzata