A 2022 év végén elhunyt neves felvidéki magyar politikusnak és közírónak hétfőn a révkomáromi Eötvös utcában állított emléktáblát több felvidéki magyar szervezet.

Duray Miklós a felvidéki magyarság élő lelkiismerete volt – jelentette ki Latorcai Csaba, a Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára a felvidéki Révkomáromban hétfőn, ahol köszöntőt mondott Duray Miklós emléktáblájának avatásán.

Az államtitkár beszédében kiemelte: nem lehet egyszavas választ adni arra a kérdésre, hogy ki is volt Duray Miklós, hiszen egyszerre volt politikus, tanár, író, publicista és geológus. „Ugyanakkor bátran kijelenthető: élő lelkiismerete volt a felvidéki magyarságnak” – szögezte le Latorcai Csaba. Az államtitkár felidézte Duray Miklós életútját, s rámutatott: Duray diákkorától kezdve aktív résztvevője és szervezője volt a felvidéki magyar közéletnek, csatlakozott a Charta 77 aláíróihoz, alapítója volt az Együttélés politikai mozgalomnak, a Szövetség a Közös Célokért szervezetnek, ő volt a Magyar Állandó Értekezlet alapötletének megfogalmazója, tőle származott a Magyar Igazolványok ötlete is.

„Duray Miklós életében a felvidéki magyarság gerince volt, amelyet sem meghajlítani, sem megtörni nem tudott az aktuális hatalom” – hangsúlyozta Latorcai Csaba, megjegyezve: Duray cselekvésre ösztönző, mindenkinek szóló felkiáltójelet hagyott maga után. Kijelentette: Duray halálával mind a felvidéki, mind az anyaországbéli magyarság olyan embert vesztett el, aki politikai, kulturális és nemzetstratégiai szempontból is maradandó hidakat épített az anyaország és a Felvidék között. Hozzátette: most amikor a kettéosztott, de a szívekben mégis egyként élő Komáromban, a magyar történelem egyik legfontosabb helyszínén emléktáblát kap Duray Miklós, bizalommal kell tekinteni a jövőbe.

„Csak közösségben, együttműködve és érdekeink határozott képviseletével tudjuk a felvidéki magyarság jövőjét biztosítani, ahogy éppen 30 évvel ezelőtt a komáromi nagygyűlés résztvevői is felülemelkedtek pártokon, és úgy alkottak összefogást a felvidéki magyarság érdekében” – hangsúlyozta Latorcai Csaba. Hozzáfűzte: Magyarország és a magyar kormány olyan együttműködésben hisz, amely a Kárpát-medence ölelésében élő valamennyi nép számára különösen hasznos és minden szempontból kifizetődő. Olyan értékteremtő vállalkozás ez, amely az európai kultúra megújításához is – szellemi, lelki és anyagi értelemben egyaránt – közös hozzájárulást jelent – fogalmazott az államtitkár.

Latorcai köszöntőjében szólt az elmúlt év felvidéki magyarságot érintő fontos eseményeiről, köztük a szeptemberi előrehozott parlamenti választásokról is. Elmondta: nehéz és tanulságokkal teli volt az esztendő, s a választáson sajnos ismét elmaradt a siker, ám – mint mondta – fontos átgondolni a jövőt, és mihamarabb újrakalibrálni a közösség céljait.

Az emléktábla Túri Török Tibor szobrász alkotása, amelyet a Szövetség a Közös Célokért, a Felvidéki Értékőrzők, a Kárpátia Sport Egyesület és az Intercad hajótervező iroda támogatásával állítottak.

A képen Túri Török Tibor szobrász, az alkotó beszél Duray Miklós emléktáblájának avatásán Révkomáromban 2024. január 8-án. Fotó: Bodnár Boglárka / MTI