Hunyadi János mellszobrával bővült Marosvásárhely köztéri emlékműveinek sora: Bocskai Vince szobrászművész munkáját szombaton avatták fel a várban.

Az eseményen részt vettek a helyi hatóságok, a kulturális élet, az egyházak képviselői és külföldi vendégek, többek között Martonyi János professzor, Magyarország volt külügyminisztere is.

„Hunyadi János a román és a magyar történészek kedvenc történelmi alakja. Alig van olyan történelemkönyv a középkorról, amely ne szentelne legalább néhány oldalt a hadvezérnek és a kormányzónak. Már életében legendává vált, és a balladaírók kedvenc hőse volt” – mondta Soós Zoltán polgármester az eseményen.

Az emlékművet a Professzorok Batthyány Köre adományozta Marosvásárhely polgármesteri hivatalának, alkotója pedig Bocskai Vince szovátai szobrászművész.

„Hunyadi János a román és a magyar nemzet panteonjában, valamint az oszmánellenes harcok hőseinek európai panteonjában foglal helyet. Nem véletlenül született meg az a szép hagyomány, hogy a déli harangszó minden nap emlékeztet bennünket az ő győzelmére. Valahányszor elmegyünk e szobor mellett a várban, emlékezzünk arra, hogy ha nekünk, magyaroknak és románoknak sikerült ilyen jól összefognunk a háború alatt, akkor semmi akadálya, hogy békeidőben is együttműködjünk – például Marosvásárhely sikeréért” – zárta beszédét Soós Zoltán polgármester.

Az ünnepi eseményen a vendégek és a közönség 15–19. századi európai klasszikus zenét élvezhettek a Codex régizene-együttes korhű előadásában.

Fotók forrása: Marosvásárhely polgármesteri hivatala