Vargha Tamás szerint a fejedelem élete különös jelentőséggel bír és fontosságot kap a mában. Úgy vélte, néhány évtizeddel a mintegy másfél évszázados török uralom után Rákóczi Ferenc élhetett volna nyugodtan és békében a birtokain, de ő nem ezt választotta, hanem tenni akart az újabb, immár másik irányból érkező elnyomás ellen.

Az államtitkár a fejedelem híressé vált mondatát kiegészítette a határon túli magyarságot sokféleképpen támogató Rákóczi Szövetség jelmondatával, A magyarság szolgálatában szlogennel. Rámutatott, hogy az Istennel a hazáért és a szabadságért a magyarság szolgálatában mondat azt üzeni a ma élőknek, hogy fontos dolgunk van ma is, Isten segítségével tenni kell ezért a hazáért, az őseink által kivívott szabadságunkért, s tenni kell a dolgunkat a magyarság ápolásában is.

Cser-Palkovics András polgármester kiemelte, hogy Rákóczi és Székesfehérvár kapcsolata sajátos volt, nem egyértelmű, hogy a szabadságharc és az ő alakja miként jelent meg a városban. Ettől függetlenül Székesfehérvárnak mint a nemzet történelmi fővárosának a nemzet minden nagy történelmi alakjának és korszakának emléket kell állítania – vélekedett.

Köszönetét fejezte ki az ötletgazdáknak, az önzetlen támogatóknak és a szobrásznak is, hogy méltó emléket állítottak II. Rákóczi Ferencnek.

Nagy Benedek szobrászművész bronzból készült alkotása a Vereckei-hágón lovával beléptető Rákóczi fejedelmet mintázza, amelynek fehérvárcsurgói felső pannon kvarchomokkő adja az alapját, így jeleníti meg a Kárpátokat.

A szobor Rákóczi utcában történő felállításának és megvalósításának kezdeményezője a Béri Balogh Ádám Baráti Kör volt, őket a Honvédség és Társadalom Baráti Kör közadakozás elindításával segítette. Székesfehérvár önkormányzata és több helyi cég mellett mintegy százan csatlakoztak a felhíváshoz, és támogatták a megvalósítást.

Fotók forrása: Vargha Tamás Facebook-oldala