Befejeződött a Festetics-mauzóleum műemléki rekonstrukciója, ezzel Keszthely egyik emblematikus műemléke, a Festetics hercegi család nyughelye újult meg.

Az avatóünnepségen L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára felidézett három fontos avatóünnepséget, amelyek az elmúlt egy év során valósulhattak meg. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter személyes javaslatot fogalmazott meg a történelmi családok sírjainak felújítására, amelynek köszönhetően teljesen megújult a fertődi Esterházy családi sírbolt, a nagycenki Széchenyi Mauzóleum, illetve a most átadott Festetics-mauzóleum, amely 175 millió forintos nemzeti forrásból nyerte vissza eredeti szépségét.

?Magyarországnak jelenleg olyan kormánya van, amely számára nem csak a jövő, hanem a nemzeti múlt is fontos. Olyan kormánya van, amelynek vezető tisztségviselői számára a magyar történelmi családok öröksége fontos, ápolandó, megőrzendő, és a jövő számára is átmentendő érték?- mondta L. Simon László.

Lázár János arról beszélt, milyen sokat elárul egy országról vagy egy városról, hogy milyen állapotban vannak templomai, sírkertjei.

?Vannak olyan síremlékek, amelyek messze önmagukon túlmutatnak, messze önmagukon túlmutató jelentőségük van. Nem csak az élet végességére, vagy a nekünk kiszabott idővel szembeni alázatra figyelmeztet bennünket egy síremlék, hanem akár saját történelmünkről, Keszthely történetéről, a magyarok történetéről és az emberiség legősibb történeteiről is szólhatnak ezek a síremlékek? ? fogalmazott a miniszter.

 

A keszthelyi Szent Miklós temető déli végében álló Festetics-mauzóleum 1925-ben épült Festetics (II.) Tasziló herceg megbízásából. A rekonstrukció célja eredeti állapotának visszaállítása volt, amely 2015 augusztusában fejeződött be a Miniszterelnökség 175 millió forintos támogatása segítségével.

Fotó: Nagy Mihály