Felavatták Salamon Béla (1885–1965) magyar komikus emlékhelyét a Munkács közelében található szülőfalujában.

Beregrákos leghíresebb szülötte 1885-ben látta meg a napvilágot. Édesapja szatócsboltot működtetett a faluban. Noha hatéves korában a család Berettyószentmártonba költözött, a beregrákosi magyar közösség máig büszke az innen származó legendás kabarészínészre – mondta el Tóth Margit, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) helyi alapszervezetének elnöke. 

A pénteken átadott közösségi tér – a Salamon Béla-emlékpad – ötlete már évekkel korábban megfogalmazódott, azonban előbb a koronavírus-járvány, majd az orosz-ukrán háború akadályozta a megvalósítását. 2024 elején a KMKSZ sikeres pályázatának köszönhetően, a Betlen Gábor Alap támogatásával Salamonék egykori családi háza előtt sikerült kialakítani az emlékhelyet, amely két padból és a közöttük elhelyezett kétnyelvű, ukrán és  magyar felirattal ellátott márvány emléktáblából áll.

A humorista egyáltalán nem vicces időben, világháborúk, zsidóüldözés és diktatúrák idején élt – fogalmazott Pál László református lelkész. Párhuzamot vonva a jelenlegi ukrajnai helyzettel kiemelte: szükséges az, hogy legyen jókedvünk, és legyen őszinte a beszédünk. Szavai szerint Isten segítségével van jövője ennek a közösségnek, mindannyiunknak.

Gulácsy Géza, a szervezet alelnöke emlékeztetett arra, hogy a KMKSZ kezdettől fogva feladatának tekinti a magyar kultúra értékeinek megőrzését. Ez egy méltó emlék nemzetünk nagy színészének – jelentette ki Gulácsy Géza, majd reményét fejezte ki, hogy a következő lépés Salamon Béla leromlott állagú szülőházának felújítása lehet.