Fekete Péter Kepenyes Pál életútját ismertetve elmondta: a művész Kondoroson született 1926-ban. Előbb az Iparművészeti, majd a Képzőművészeti Főiskolára járt, ám életébe beleszólt a történelem: előbb mint osztályidegent kirúgták, majd 1950-ben koholt vádak alapján tíz év börtönbüntetésre és kényszermunkára ítélték. Kepenyes 1956-ban szabadult, részt vett a forradalom utcai harcaiban, majd november 21-én elhagyta az országot.


20170512_kepenyes_pal_kiallitas_megnyito_8_600x466.png
Kepenyes Pál

 

Bécs, Párizs, Belgium és Bilbao után áthajózott Mexikóba, ahol megtalálta második hazáját. Egyedi, az expresszionizmus, a szürrealizmus hatását mutató stílusa és ezer közül is felismerhető ékszerei elhozták neki az elismerést és a világsikert. Arisztotelész Onassis, Liz Taylor, Bill Gates és Madonna mellett számos amerikai és európai elnökfeleség, milliárdos és hollywoodi sztár vásárolt tőle, de az ő 15 méter magas, A nap népe című szobra fogadja az acapulcói reptérre érkező utasokat is ? fogalmazott Fekete Péter. A most 92 éves művész élete és példája azért is fontos, mert soha nem felejtette el, hogy honnan jött, honnan származik, hol gyúrta kisgyerekként először az agyagot ? mondta az államtitkár. Fekete Péter köszöntője elején átnyújtotta ajándékát Kondoros vezetőinek, két, az 1923-as és az 1926-os esztendőkből származó, a kondorosi csárdát ábrázoló fényképfelvételt, kérve, hogy azokat juttassák el Kepenyes Pálnak, hiszen a művész gyermekkorában hasonló állapotban láthatta a csárdát.

 

Dankó Béla, a térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy igazi összegfogás eredményeként került a három alkotás Kondorosra, hiszen kellett hozzá az önkormányzat, a Kondoros és Környéke Polgári Együttműködés Egyesület és az Emmi közreműködése. A három alkotást végül 20 millió forintért állították fel, amit teljes egészében a szaktárca finanszírozott. Ribárszki Péter, Kondoros polgármestere hangsúlyozta, hogy a város számos legendája közé került Kepenyes Pál ? utalva a csárdához kapcsolódó Rózsa Sándorra, az olimpiai bajnok Balczó Andrásra és Ónodi Henriettára. A művész először 1992-ben látogatott haza, és azóta többször is megfordult Kondoroson. A most átadott alkotásai közül a Robbanás a világmindenségbe és a Túlszárnyalt akadályok című alkotások a városháza dísztermébe kerültek, míg a márványalapzaton lévő, bronzból készült Önarckép című mellszobrát a városháza előtti téren állították fel.

 

Forrás: MTI

Fotó: mma.hu