1280px-Szamosi_Szabolcs_2015

Az Orgonapont koncertek elindításában mi játszott döntő szerepet?

Az Orgonapont sorozat Pécsről indult több mint tíz évvel ezelőtt, 2013 óta pedig régiós programból országos eseménnyé fejlődött. Évről évre gyarapszik a résztvevő települések száma, számszerűsítve ebben az évben ez huszonhárom várost jelent.

 

Hogyan épülnek fel a koncertek?

Nyári koncertsorozat lévén az a célkitűzés, hogy a színvonalas szórakozást, pihenést keresőknek nyújtsunk megfelelő programot, oly módon, hogy a legnevesebb orgonaművészeket, közreműködőket léptetjük fel a sorozatban, azonban azt is figyelembe vesszük, hogy elhangozzanak a közönség által kedvelt, népszerű művek is.

filharmona2

 

Rangos fellépőkre számíthat a közönség. Kiemelne néhány nevet?

A Filharmónia Magyarország sorozatában fellépőkre mind büszkék vagyunk, és külön öröm, hogy minden művész életrajzában szerepel, hogy ő már részt vehetett ebben. A teljesség igénye nélkül említhetem Kovács Róbertet, Somogyi Tóth Dánielt, Lakner Bognár Andrást, Balatoni Sándort, de közreműködik még Sebestyén Márta, Horgas Eszter, Palya Bea és a Szent Efrém Férfikar szintén. Egy nagyszabású esemény is megvalósul idén a pécsi Bazilikában és a szegedi Rókusi Templomban. A Vashegyi György alapította Határon Túli Magyar Zenészek Szimfonikus Zenekara több éve szervez koncerteket Magyarországon és Kolozsváron, idén Mendelssohn Paulus című oratóriumát adják elő, amely a nagy megtérő Saul Szent Pállá válását mondja el gyönyörűen.

 

Minden korosztályt szeretnének elérni?

A klasszikus zene, beleértve az orgona közönsége általában az idősebb korosztályból kerül ki, de a Filharmónia Magyarország egyik legfontosabb feladata, hogy korosztálytól függetlenül mindenkihez közel hozza a zenét. A július huszadikai Orgonák Éjszakája bebizonyította, hogy van erre igény, országszerte megteltek a templomok, méltán érezhetjük tehát, hogy van jövője ennek a műfajnak.

 

Kell még dolgozni azon, hogy jobban ismerjék az orgonát?

Azt gondolom, hogy amíg van szabad hely a koncerteken, bőven akad még tennivalónk, nem dőlhetünk hátra elégedetten. Fontos törekvésünk, hogy előzetesen elfogyjanak a jegyek ezekre a koncertekre. A programsorozat minden egyes koncertje teljessé tehet egy nyári pihenést, hogy míg nap közben élvezzük a kellemes időt, addig este egy tartalmas kikapcsolódással koronázhatjuk meg a napunkat.

 

Tervezik, hogy a későbbiekben bővítik a helyszíneket?

Eddig is folyamatosan nőtt a városok száma, reméljük, hogy ez a jövőben folytatódik majd.

 

Személy szerint Önnek mit jelent az orgona?

Mondhatom, hogy az elmúlt években szinte még többet jelent, mint régebben, amikor teljesen kitöltötte az életemet. Jelenleg, hogy igazgatóként is dolgozom, még inkább érzem ennek a szépségét, és azt a fantasztikus mélységet, amit ez a hangszer képes kifejezni. Nem csak a templom padjait járja át, mint egy kristálytiszta víz, a sípok gerjesztette hanghullám, hanem engem is nagyon jótékonyan átformál.

 

A részletes programokról a www.filharmonia.hu weboldalon tájékozódhat.

Ayhan Gökhan