A 2022-es Múzeumpedagógiai nívódíj elismerést az előző évek gyakorlatának megfelelően a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (SZNM – MOKK) hirdeti meg.

A Múzeumpedagógiai nívódíj 2003 óta a múzeumi szakma egyik legrangosabb kitüntetése, amely lehetőséget teremt az intézményeknek arra, hogy szélesebb szakmai körben is megismertessék, illetve megmérettessék igényes múzeumpedagógiai fejlesztéseiket.

Két éve a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetre és a köznevelésben folyó digitális oktatás igényeire reagálva intenzív online jelenléttel válaszoltak a muzeális intézmények, és felgyorsították virtuális programfejlesztéseiket. Ezért 2020-ban először, azóta pedig idén immár harmadik alkalommal döntött úgy a Múzeumpedagógiai nívódíj átadását koordináló SZNM – MOKK, hogy ezúttal is lehet nevezni online múzeumpedagógiai programokkal is.

A díjra olyan új múzeumpedagógiai kezdeményezések nevezését várják, amelyeket a múzeumok 2021. július 1. és 2022. június 30. között valósítottak meg akár személyes részvétellel, akár az online térben.

Nevezni csak új fejlesztésű, ugyanakkor más muzeális intézmények által is adaptálható kezdeményezésekkel lehet.

A múzeumok a saját munkatársaik által kivitelezett fejlesztések – például ismeretátadási program, tartalom, foglalkozás és módszer, online program, játék stb. – írásos, képi és videódokumentációs anyagaival jelentkezhetnek az elismerésre. A benevezett programhoz kapcsolódhatnak papíralapú vagy online múzeumpedagógiai kiadványok is, amelyek valamely ismeretátadási tevékenység megvalósítását segítik elő (például különféle foglalkoztatók, módszertani kiadványok, CD, DVD-ROM, társasjáték, foglalkozások speciális segédletei stb.). Csak kiadvánnyal – ahhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai gyakorlat nélkül – nem lehet jelentkezni.

Az eddigi évek gyakorlatát követve a Múzeumpedagógiai nívódíj pályázatait a hazai múzeumi szervezetek elismert képviselőiből, tagjaiból álló szakmai bizottság bírálja el. Mivel a döntésben részt vevők személyesen nem találkoznak a benevezett programokkal, így kiemelten fontos, hogy a benyújtott anyag informatív és figyelemfelkeltő legyen. A bizottság várhatóan 2022. szeptember elején tartja ülését.

Az elismeréseket a tervek szerint 2022. október 3-án, a 20. Országos múzeumpedagógiai évnyitón adják át a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban. A nívódíjban részesült programokat bemutatják a Staféta Füzetek online kiadványsorozatban. Nevezési határidő: 2022. augusztus 23., 23:59. Működési engedéllyel rendelkező muzeális intézmények jelentkezhetnek.

További információk itt találhatók.

Nyitókép: részlet az egyik tavalyi nyertes, a Magyar Nemzeti Múzeum komplex online múzeumpedagógiai programcsomagjából