fbpx

Felhívás Családbarát Múzeum cím elnyerésére

A felhívás célja a muzeális intézmények ösztönzése arra, hogy szolgáltatásaikat, infrastruktúrájukat, programjaikat családbaráttá tegyék, és elősegítsék a különféle családtípusok minőségi időtöltését, valamint erősítsék a családbarát értékrendet és a családot mint mikroközösséget.

mother and child looking ancient amphores in museum

Hosszabb távú cél, hogy a felhívás nyomán a múzeumok folyamatosan vizsgálják a családok felmerülő igényeit, és lehetőségeikhez mérten igyekezzenek kielégíteni ezeket. Cél továbbá, hogy az intézmények fejlesszék és bővítsék a családokat megcélzó oktatási, nevelési és szociális tevékenységeiket, családbarát szolgáltatásaikat, és ebben szorosan együttműködjenek a különféle családtípusokat segítő szakmai szervezetekkel. Az első alkalommal, 2020-ban nyolc intézmény vehette át az elismerést.

A címet elnyerő múzeumok oklevelet kapnak, melyet a múzeumban kihelyezhetnek. A minősítést igazoló logót digitális formában is megkapják az intézmények, melyet három éven keresztül – illetve újraminősítésük esetén folytatólagosan – használhatnak az online csatornáikon és kiadványaikban is. A címet elnyerő múzeum a kihirdetés napjától három éven keresztül használhatja az elismerést, ezt követően újra megpályázhatja.

A kiíró törekszik rá, hogy az elismerést elnyert muzeális intézményeknek lehetőséget biztosítson szakmai fórumokon, konferenciákon, elektronikus és nyomtatott kiadványokban családbarát fejlesztéseik és eredményeik, jó gyakorlataik széles körű bemutatására. Ezért az elismerő címre nevező intézményektől rövid szöveges bemutatkozást kérnek, melynek javasolt szempontjai itt tölthetők le.

A cím elnyeréséhez 32 kritérium közül legalább 25-öt kell teljesítenie a benyújtó intézménynek. A családbarát múzeum kritériumrendszere című melléklet itt tölthető le. A feltételek meglétét szúrópróbaszerűen egy erre felkért bizottság tagjai ellenőrizhetik.

Meghosszabbított jelentkezési határidő: 2021. szeptember 14., kedd, 23:59. További részletek ezen az oldalon találhatók.

Nyitókép: Shutterstock/Iakov Filimonov

A rovat további cikkei