Félidejéhez ért a Magyar–Török Kulturális Évad, amelyet a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 100. évfordulója alkalmából rendeznek.

Hoppál Péter, a magyar-török kulturális évad előkészítéséért és lebonyolításáért felelős kormánybiztos beszédet mond a magyar-török kulturális évadot értékelő sajtótájékoztatón az Operettszínházban 2024. június 18-án. A két ország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 100. évfordulója alkalmából rendezett programsorozat félidejéhez ért. MTI/Balogh Zoltán
Hoppál Péter, a magyar–török kulturális évad előkészítéséért és lebonyolításáért felelős kormánybiztos az évadot értékelő sajtótájékoztatón. Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Az évadot 100 rendezvény a 100. évben jelszóval indították, s 2024 első felében már több mint 70 kulturális programot szerveztek Magyarországon – mondta el Gülşen Karanis, a Török Köztársaság budapesti nagykövete a programsorozatot értékelő sajtótájékoztatón kedden Budapesten. Hozzátette: az év második felében Budapest mellett többek között Győrben, Debrecenben, Bugacon és Szigetváron is várják majd a közönséget.

Hoppál Péter, a Magyar–Török Kulturális Évad előkészítéséért és lebonyolításáért felelős kormánybiztos elmondta: az évad első részében 87 esemény, egyebek mellett gálaműsor, kiállítások, workshopok, irodalmi, gasztronómiai és gyermekprogram valósulhatott meg Törökország 15 településén, közte Isztambulban, Ankarában, Adanában, Izmilben és Rodostóban 71 partnerrel együttműködésben.

A kormánybiztos kiemelte: mint minden kultúrdiplomáciai eseménnyel, úgy a Magyar–Török Kulturális Évaddal is kulturális értékeinket, azonosságainkat, egyediségeinket szeretnénk megmutatni.

A két fél által egymás országában szervezett 100-100 kulturális programból álló rendezvénysorozat kiemelten fontos mindkét kormány számára – hangsúlyozta Hoppál Péter, hozzátéve: először valósulhat meg úgy egy egész éven át tartó kulturális programsorozat, hogy mialatt a magyar évad eseményei zajlanak Törökországban, ezzel egyidejűleg Magyarországon a török évad programjai valósulnak meg. Mindezzel az eddig is kiváló baráti-rokoni viszony további elmélyítése, a több ezer éves közös gyökerekre visszatekintő kultúráink jelenkori közelebb hozatala is a célunk – mutatott rá.

A következő programokról elmondta: júliusban lesz az Isztambuli Jazzfesztivál magyar fellépőkkel, megnyílik a 19–20. századi magyar festészetet bemutató képzőművészeti kiállítás, bemutatkozik a hungarikumnak számító operett műfaja, ősszel pedig sporteseményekkel, tudományos konferenciákkal, kortárs fotó- és festészeti kiállításokkal is várják az érdeklődőket.

Gülşen Karanis, a Török Köztársaság budapesti nagykövete a jövőbeli programokat ismertetve kiemelte: a kulturális évad egyik legrangosabb eseményét október 29-én ünneplik a budapesti Zeneakadémián és a debreceni Kölcsey Központban az Elnöki Szimfonikus Zenekar fellépésével. Debrecenben Refik Anadol digitális gyűjteménye mutatkozik be, novemberben a Budapesti Operettszínházban IV. Murádról látható előadás. A zárórendezvénynek december 18-án az isztambuli Atatürk Kulturális Központ ad otthont.

Kiemelte: a kulturális évad egyik legfontosabb eredménye a török és magyar művészek, kulturális intézmények között épített hidak. Kitért arra is, hogy 2025-ben a tudomány és innováció éve mottóval működik majd együtt Törökország és Magyarország.