Felkerülhet az UNESCO világörökségi listájára a gyulafehérvári Batthyáneum könyvtárában őrzött Codex Aureus – jelentette be pénteken Adrian Cioroianu, a Román Nemzeti Könyvtár igazgatója.

A volt román külügyminiszter pénteken egy gyulafehérvári konferencián elmondta: várhatóan még az idei év folyamán felkerülhet a nemzetközi listára a legismertebb nyugati középkori illuminált kéziratnak számító kódex. Hozzátette: az eljáráshoz nem szükséges, hogy a kódex elhagyja az országot, a dokumentumokat digitális másolatban küldték el a kódexről. 

A borjúbőrből készült pergamenre arany tintával írt középkori kódexrészlet a Batthyáneum gyűjteményének egyik legértékesebb darabja, Máté és Márk evangéliumát tartalmazza. A valószínűleg Nagy Károly megrendelésére készült kódex a Heidelberg melletti Lorsch kolostorából került hadizsákmányként Bécsbe. Migazzi Kristóf Antal bécsi hercegérsek megvásárolta, tőle vvette meg a 18. században Batthyány Ignác erdélyi püspök, így került a gyulafehérvári könyvtárba.

Adrian Cioroianu beszélt arról is, hogy szükség van Battháneum épületének felújítására, és elmondta, hogy támogatja a megyei és a helyi önkormányzattal való partnerséget ebben. 

Mint ismeretes, a gyulafehérvári Batthyáneum a legnagyobb értékű államosított tulajdon, amelyet az erdélyi magyar egyházak visszakérnek a román államtól. 1998-ban a kormány sürgősségi rendeletet fogadott el a visszaszolgáltatásáról, ezt azonban nem hajtották végre. A későbbi kormányok Batthyány Ignác püspök végrendeletére hivatkozva – amelyben az Erdélyre hagyta a gyűjteményt – úgy vélték, hogy a román állam is jogot formálhat rá. Az ingatlan és közgyűjtemény restitúcióját 2021 májusában jogerősen elutasította a román legfelsőbb bíróság. A 65 ezer kötetes, 1650 középkori kéziratot is magában foglaló könyvtárban őrzik a Romániában fellelhető kódexek és ősnyomtatványok háromnegyed részét. A kódexek egyikét, a 810-ből származó Codex Aureust 2002-ben 25 millió dollárra biztosították, amikor rövid időre Németországba szállították. 

Forrás: Krónika.ro