fbpx

Feloldódni, majd kiválni – A Pannon Filharmonikusok hangversenye

A Pannon Filharmonikusok február 5-i Brandenburgi versenyek című hangversenye Prokofjev két művén, illetve J. S. Bach zsenialitásán túl valami másra is fényt vet a pécsi Kodály Központban.

Mindig izgalmas a nemzetközi szcénában jegyzett szólistákat vendégül hívó zenekarok olyan koncertjének tanúja lenni, ahol saját muzsikusaik válnak ki a szimfonikus hangzás közösségéből és mutatják meg önálló játékukat: többek között Deák Márta koncertmester, Solymosi Péter trombita- és Gárdai Viktória fuvola szólamvezetők, valamint Murin Roman, az elmúlt évad Év művésze díjával kitüntetett oboaművész lesz az est szólistája, de Balog József Lajtha- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész is fellép az est során.

 Erős kezdést tudhat maga mögött a zenekar az új évben, januárban többek között Olaszországban adott sikeres koncertet, a Müpában pedig jótékonysági hangversenyt. Február 4-én a Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa nagysikerű zeneszerzői sorozatában, az idei Prokofjev-maratonon is részt vesz. A zenekar február elejére Prokofjev- és Bach-műveket emelt be a társulat műsorfolyamába, ez utóbbi szerző híres Brandenburgi versenyei közül a koncerten a II. és IV. versenymű hangzik el, mindkettő különleges szólóhangszer-csoportot foglalkoztat.   

A Pannon Filharmonikusok muzsikusai, Solymosi Péter trombitaművész, Gárdai Viktória  fuvolaművész, Murin Roman oboaművész, valamint nem utolsó sorban Deák Márta hegedűművész, koncertmester szólaltatja meg a concertókat. 

A IV. Brandenburgi verseny egy hármasverseny, melyben egy hegedű és két furulya adja a szólistacsoportot. Bár minden szólam virtuóz, a hegedű időnként Bachtól szokatlan módon látványos, már-már hatásvadász futamokat játszik. Prehoffer Gábor furulyaművész és Kovács Bálint  szólaltatják meg a furulyaszólamot, valamint Papp Dániel hegedűművész csatlakozik a hármasversenyhez

Szergej Szergejevics Prokofjev I. szimfóniájával indul az est műsora. Ezt követően a mester húszéves korában megalkotott, a korabeli kedélyeket felkavaró I. zongoraversenye hangzik el. A máshoz szokott közönség egyszer csak egy filigrán, ritmikus, a zongorát sokszor ütőhangszerként kezelő, harsány zenével találta magát szemben. Balog József Lajtha- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész tolmácsolja ezt a muzsikát, a szólista visszatérő vendége a társulatnak, a pécsi közönség mindig hálásan fogadja. Az est dirigense Vass András, a Pannon Filharmonikusok állandó karmestere.

Nyitókép forrása: Pannon Filharmonikusok

A rovat további cikkei