Egyházasrádócon, Nemesrempehollóson és Egyházashollóson például Kultúrmorzsák címmel tesznek közzé a települések közösségi oldalain videósorozatot, amelynek szereplői jól ismert helyi emberek.

Rumban Rumi Rajki István szobrászművész szobrait helyezik ki a művelődési ház ablakaiba, Kenézben és Pecölben két buszmegállót alakítanak át „kultmegállóvá”, ahol például az iskolába járó gyerekeknek olvasnak fel kortárs verseket és Örkény-egyperceseket.

Répcelakon megzenésített versek szólnak majd a művelődési ház elé kitett hangszórókból, és verseket tartalmazó lapokat csipeszelnek oszlopok között kihúzott ruhaszárító kötélre.

Vassurányban egy vitrint helyeznek ki, amelybe könyveket lehet elhelyezni és akár ingyenesen elvinni belőlük.

A járványidőszak ellenére a kis falvakban régen tapasztalt kulturális pezsgés azért kezdődhetett el, mert decemberben elsején a Nemzeti Művelődési Intézet foglalkoztatási és kulturális programjának keretében 122 szervező kezdte meg munkáját, akiknek feladata éppen a kistelepülések kulturális életének felélesztése.

Szombathelyen a járványhelyzet miatt idén elmarad a szokásos kultúra napi díjátadó gála, az elismeréseket szűk körben a városházán adják át a kultúra területén kiemelkedő teljesítményt nyújtott díjazottaknak.

Az ünnepségen levetítik a magyar kultúra napjára készített videót, melyben a Himnuszt 32, Szombathely kulturális életében aktívan részt vevő közéleti szereplő szavalja el, köztük Jordán Tamás, a Weöres Színház jelenlegi és egyben távozó, valamint Szabó Tibor, a színház új igazgatója.

A nyitóképen Rumi Rajki István szobra. Fotó forrása: Nyugat.hu