A Miranda Liu hegedűművész alapította akadémia alapvető elvei közé tartozik a befogadás, a sokszínűség és a nemek közötti egyenlőség, hiszen a tehetség nemtől, kortól vagy származástól független. A létrehozók ösztöndíjakat biztosítanak, hogy a hátrányos helyzetű tanulóknak is lehetősége legyen részt venni a nemzetközi művészek részvételével megvalósuló átfogó oktatáson. 

Az akadémia együttműködő partnerei a Cadenza Művészeti Ügynökség (Magyarország), az Asociación Cultural Musical Sociedad Filarmónica de Vilagarcía (Spanyolország), a Polifonia (Bulgária), az Anna Rothschild Ensemble Verein (Ausztria). Minden szervezet fogadja a New Millennium Nemzetközi Akadémia mesterkurzusait és műhelyeit az adott partnerországban a következő két év alatt. Budapesten 2022. augusztus 25. és 30. között sor kerül a mesterkurzusokra, a New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivállal párhuzamosan.

Az oktatók között megtalálható Miranda Liu (Concerto Budapest, V4 String Quartet, Central European String Quartet), Korcsolán Orsolya (Musikschule in Wien, Anna Rothshield Ensemble), Vlad Stanculeasa (koncertmester, Baseli Szimfonikus Zenekar, Barcelona Szimfonikus Zenekar, Fesztiválzenekar) – hegedű, Bartosz Koziak (V4 String Quartet, Bydgoszczi Zenei Egyetem) – cselló, Győri Noémi (Royal Northern College of Music, Manchester) – fuvola, Pálfi Csaba (Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem) – klarinét, Sugár Gergely (Wiener Symphoniker, Anna Rothshield Ensemble, Grazi Zeneművészeti Egyetem) – kürt, Georgy Tchaidze (a Honens Zongoraverseny győztese), Josu Solaun (az Enescu Zenei Verseny győztese) – zongora és Bábel Klára (Magyar Rádió Szimfonikus Zenekar) – hárfa.

Az akadémia a jelen kor igényeire és tendenciáira reagálva kombinálja a személyes és az online mesterkurzusokat, workshopokat és előadásokat. A jelentkezési határidő július 15., a jelentkezésről részletek az akadémia honlapján találhatók.