fbpx

Feltörekvő tehetségek és világsztárok a Határtalan design kiállításon

November 6-ig látogatható a Kiscelli Múzeumban az a független dizájn- és összművészeti rendezvénysorozat, amely 24 ország 214 alkotójának munkáit mutatja be Budapesten.

A 18 éves múltra visszatekintő kezdeményezés a műfajok és a tematikák közötti átjárhatóságot állítja fókuszba, elnevezése a nemzetköziségére, a régiós párbeszédre, az európai összetartozásra és az egyes művészeti ágak egymásra hatására reflektál. A szervezők szándéka, hogy bemutassák a dizájn tágan vett értelmezési lehetőségeit: a fogalmat kiszélesítve a kreatív szemléletet, az innovációt helyezik a középpontba. A korábbi évek gyakorlatának megfelelően

a bemutatott alkotások, projektek, tárgyak a legkülönfélébb területeket – a dizájnt, a képzőművészetet, a formatervezést, a vizuális művészeteket és az előadó-művészetet – kapcsolják össze.

A sorozatban gyártott darabok mellett kis szériában készülő bútorok és kiegészítők, prototípusok, sőt kísérleti darabok is helyet kaptak, mi több, a dizájn és a képzőművészet határán elhelyezkedő egyedi munkákkal, tárgy- és anyagkísérletekkel és képzőművészeti alkotásokkal is találkozhat a látogató. A meghívottak közül sokan olyan aktuális társadalmi és ökológiai kérdésekkel foglalkoznak, mint a fenntarthatóság vagy a szociális felelősség. A válogatásban különböző generációk munkái szerepelnek.

A kiállítás középpontjában a régiós tervezők bemutatásán túl a finn formatervezés áll.

A válogatás átfogó képet nyújt a finn dizájn nemzetközi szinten is meghatározó szerepéről, az egyedi szemléletű finn dizájnoktatásról, ezen belül a fenntarthatóság fontosságáról, valamint a finn kultúrára jellemző nyitottságról, befogadókészségről és kreativitásról. A válogatásban a dizájn különféle területein jelen lévő és különböző generációkhoz tartozó alkotók mellett progresszív, a globális piacon is sikeres finn márkák is helyet kapnak, a főszerepben Alvar Aalto és az Aalto Egyetem Dizájn és Építész Tanszéke hallgatóinak munkáival.

A Határtalan design minden évben reflektál a fontos szakmai eseményekre, így idén az üveg nemzetközi évéhez kapcsolódóan a Templomtér apszisában egy reprezentatív nemzetközi válogatás látható. A Budapest Design Week idei mottójához – Találkozások terei – építészet és design – csatlakozva többek között az építészet és a dizájn határterületén alkotó holland Kas Oosterhuis munkái láthatók. A kortárs ékszertervezőket bemutató sorozatban széles körű nemzetközi és magyar válogatást mutatnak be.

Szervesen kapcsolódik a kiállításhoz a Texhibition című projekt, amely a gyártók és a tervezők egymásra találását, együttműködését hivatott elősegíteni.

Fotók: Digitális Képműhely

A rovat további cikkei