fbpx

Felújítják a szobrokat a Mohácsi Nemzeti Emlékhely sírkertjében

A mohácsi csata 500. évfordulójának 2026-ban esedékes méltó megünneplése egész Magyarország számára fontos; a várható ünnepségsorozat legfontosabb helyszíne a felújított Mohácsi Nemzeti Emlékhely lesz.

A sírkertben található, a park 1976-os megnyitására elkészült 120 fa sírjel és szobor állapota az elmúlt negyven évben jelentősen leromlott, több közülük baleset-veszélyessé vált. A felkészülés jegyében ezért idén megkezdődik a szobrok restaurálása. Korábban három, az elmúlt héten pedig tíz további szobrot már ki is emeltek a helyéről, azokat a restaurálás idejére Budapestre szállítják. A helyreállítási munkálatokat olyan szakemberek végzik, akik Kő Pál, a szobrok alkotójának tanítványai, kollégái voltak.

A Mohácsi Nemzeti Emlékhely sírkertjében két faépítmény – a harangláb és a kereszt – javítási munkáit szintén megkezdik. Közben antropológusok és régészek közreműködésével megkezdődött az emlékhely tömegsírjainak tudományos vizsgálata is. A feltárás célja, hogy a hős katonák fél évezreddel a csata után méltó módon kapják meg a végtisztességet.

A pécsi központú Janus Pannonius Múzeum régészei és a Magyar Természettudományi Múzeum antropológusai végzik el az emlékhely tömegsírjainak tudományos vizsgálatát, a munkálatok egészen 2025-ig zajlanak. Egy teljesen új interaktív kiállítás keretében – a legújabb antropológiai, régészeti, történészi kutatások eredményeit felhasználva – mutatnák be a jövőben a látogatóknak a magyarság egyik legfontosabb, sorsfordító történelmi eseményét.

Nyitókép forrása: pecsaktual.hu.

A rovat további cikkei