Újjászületik a visegrádi vár és környezete a most induló és 2035-ig tartó Visegrád 700 kiemelt kormányzati beruházási programban.

A Vitályos Eszterrel, az Emberi Erőforrások Minisztériuma európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkárával közösen tartott sajtótájékoztatón Fodor Gergely elmondta, hogy a Visegrád 700 program célja a felbecsülhetetlen értékű helyszín teljes körű műemléki felújítása, illetve átfogó kulturális, turisztikai és közlekedésfejlesztési megújítása az 1335-ös visegrádi királytalálkozó 700. évfordulójára. Megjegyezte, hogy a királyi palota falai között jött létre 1991-ben a közép-európai közeledés fontos állomása, a visegrádi négyek (V4) együttműködése is. A Visegrád 700 programmal most egy új korszak nyílik a Dunakanyar egyik leglátogatottabb műemléke történetében.

A kormánybiztos elmondta, hogy a következő években nemcsak az alsóvár és a Salamon-torony, a völgyzárófal és a vízibástya rekonstrukciója valósul meg, de a fellegvár és a királyi palota is megújul. Hozzátette, hogy a fejlesztési célok között szerepel a terület akadálymentesítése és az erődrendszer két pontjának összekapcsolása, illetve bejárhatóvá tétele. Az erődítmény területének régóta esedékes régészeti feltárását is elvégzik − jelezte Fodor Gergely.

A kormánybiztos kitért arra, hogy a királyi palota egykor lovagi tornáknak otthont adó területe közparkként születik újjá, és a program magában foglalja a városközponti parkoló és sétány kialakítását, a Makovecz Imre tervezte Magyar László-tornacsarnok korszerűsítését, valamint a Viktorin sétány felújítását is.

Vitályos Eszter a fejlesztési program kiemelt céljának nevezte, hogy magas minőségű, többdimenziós területfejlesztési keretet adjon, amelyben összehangolt ingatlanfejlesztési, kulturális, infrastrukturális és turisztikai beruházások valósulhatnak meg. Hozzátette, a felújítás hosszabb ideig tart, a kormány folyamatosan biztosítja rá az évente néhány milliárd forintnyi forrást.

„Visegrád az ország fővárosa, a kontinens meghatározó művészeti és szellemi központja volt, és most közösen éppen azon dolgozunk, hogy a 21. században is rendkívül jelentős hely legyen” − hangoztatta az államtitkár.

Nyitókép: Shutterstock/Geza Kurka Photos