Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az augusztus 4-én tartott sajtóbejáráson kijelentette, hogy már régóta érett a Hagyományok Házának helyet adó Budai Vigadó felújítása, visszaadni annak régi tündöklését, ahogy az történt például a Zeneakadémiával vagy az Erkel Színházzal. ?Annak idején a budai polgárok úgy gondolták, hogy ha már a pestieknek járt egy vigadó, akkor nekik is ? ez hozta létre ezt a gyönyörű épületet.? A rekonstrukcióra 5,5 milliárd forintot különített el a magyar kormány, a munkálatokra két és fél évet szánnak.

budai_vigado1

A szót utána Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója vette át, aki kitért az intézmény történetére is. ?A Budai Vigadó 1951 óta gyakorlatilag a népművészet otthona. Ekkor két intézményt alapítottak: az egyik a Magyar Állami Népi Együttes volt, a másik a Népművészeti Intézet. Utóbbiból aztán különböző ideológiai és kultúrpolitikai irányoknak megfelelően mindenféle változatok lettek, a Hagyományok Háza létrejöttével viszont idekoncentrálódott mindaz a funkció, amelyek korábban szétszórtan, különböző intézményekben voltak.? A 2001 óta működő Hagyományok Háza így összevontan látja el a Népművészeti Intézet és a Magyar Állami Népi Együttes feladatait és tevékenységeit.

budai_vigado2

A főigazgató egy bejárás keretében részletezte az épület problémáit, valamint a felújításra szoruló területeket. Cél az eredeti állapotok visszaállítása, figyelembe véve a műemlékvédelmi szempontokat is. A sajtó munkatársai megtekinthették például a szigetelésre szoruló pincét, amelyet rendszeresen elönt a víz, valamint azokat a szűk, az épületben szétszórtan elhelyezkedő próbatermeket, amelyeket a Magyar Állami Népi Együttes a mai napig használ, ámbár már rég túlnőtt. A ház gépészete, elektromos ellátása és csatornázása is elavultnak számít. A tervek között szerepel még az épület belső udvarának átriummá alakítása, befedése is. A főigazgató megemlítette, hogy a vendégek rendszeresen eltévednek az épületben, így cél az átláthatóság javítása is. Elmondta, hogy a rekonstrukció gondolata korábban is megfogalmazódott a döntéshozók körében, ennek köszönhető, hogy a Rákosi-korszakban egyszer már lebontott liftet 2013-ban visszaépítették, így újra idősek és mozgáskorlátozottak is látogathatják az itteni előadásokat.

budai_vigado

Fotó: Csákvári Zsigmond