A Nemzeti Filmintézet hosszú távú filmfelújítási és digitalizálási programjában 2021-ben megújulnak Macskássy Gyula mintegy ötórányi, népszerű rajz- és bábanimációi. Cél, hogy az életmű 2022-ben, a magyar animáció atyjának 110. születésnapjára 4K felbontásban elérhető legyen.

A projekt indító filmje az Izzó szerelem című reklámfilm.

A film nemzetközi premierjét az AMIA Archival Screening Night című programban november 19-én tartották. A válogatásban a világ filmarchívumai mutatták be legújabb szerzeményeiket és meséltek az archiválás, a digitalizálás és a restaurálás által okozott kihívásokkal. A Filmarchívum fennállása óta először vett részt az AMIA eseményén.

A Coloriton stúdió egyik jellegzetes darabja az Izzó szerelem című bábreklámfilm, melyet a villanykörtéket gyártó Tungsram cég megrendelésére készítettek 1939-ben. Az NFI Filmarchívum gyűjteményében és a Tungsram archívumában is számos más értékes, a Tungsram megrendelésére készült filmritkaság található, melyeknek feldolgozása, restaurálása és bemutatása érdekében a két intézmény megállapodást fog kötni.

A cannes-i díjnyertes Macskássy Gyula már a harmincas években világszínvonalú rajz- és bábreklámfilmeket készített.

A filmes Coloriton stúdiója eleven szálakat ápolt az európai avantgárddal. Hamar eljutott hozzájuk a Gasparcolor színesfilm-technológia, amellyel olyan világhírű alkotók dolgoztak, mint Oskar Fischinger Németországban és az Egyesült Államokban, Len Lye Angliában, Alexandre Alexeieff és Berthold Bartosch Franciaországban, a magyar származású George Pal Hollandiában és Amerikában.

A háromrétegű nyersanyag technológiáját, az úgynevezett Gasparcolort egy magyar vegyészmérnök, Gáspár Béla találta fel 1931-ben Berlinben.

Később ez lett az alapja a világhírű Technicolor technológiának.

A Nemzeti Filmintézet által a múlt héten elindított FILMIO kínálatában régi reklámfilmek mellett Macskássy Gyula rövidfilmjei, a Ceruza és a radír, a Párbaj és a Rács is megnézhetők a kiemelkedő magyar animációk között.

Nyitókép forrása: Magyar Nemzeti Digitális Archívum