Interaktív tárlat, valamint egy új fogadóépület és kiállítótér létrehozásával a bányásznapra befejeződött az Oroszlányi Bányászati Múzeum felújítása és bővítése.

A több mint 600 millió forintból megvalósult fejlesztés során időszakos kiállítócsarnokká alakították az egykori XX-as akna kompresszorházát, felújították a korábbi múzeumi épületrészt, és új fogadóteret alakítottak ki – mondta el a pénteki átadás után a város ingatlanhasznosító társaságának vezérigazgatója, Németh Gábor az MTI-nek.

A múzeum két legnagyobb helyiségében megújuló energiával működő központi fűtést alakítottak ki, így az intézmény egész évben látogatható lesz.

A kiállítás egyik különlegessége a felújított teherfelvonó aknagépház, amellyel a bányatechnológia monumentalitását lehet érzékeltetni.

Itt interaktív számítógépes és vizuális animációk mutatják be a szerkezeteket és az egykori munkafolyamatokat.

A létesítménytől irányfényekkel ellátott, gyalogos és kerékpáros közlekedésre alkalmas, zúzott köves, tömörített utat építettek ki a majki kamalduli remeteségig, ahol tavasszal fejeződött be a több mint ötmilliárd forintos felújítás.

A múzeumban az eredeti állapotban megtartott szállítóakna, kötélpálya, csillefeladó állomás és a földalatti mintabánya, valamint a szabadtéri kiállítótér és az épületekben létrehozott kiállítás nyújt betekintést a korszak szénbányászatába.

A monumentális bányagépek szabadtéren tekinthetők meg, egyes berendezéseket be is lehet indítani. Az országban egyedül Oroszlányban látható eredeti és működőképes állapotban egy bányamentővé átépített, orosz GAZ 66-os terepjáró teherautó, amelyből 14 példány került különböző bányákhoz az 1970-es évek első felében.

Nyitókép: részlet az Oroszlányi Bányászati Múzeum bővítését bemutató videóból.