Háromrészes rendezvénysorozatot szervez a Petőfi Kulturális Ügynökség Szlovákia magyarlakta településein. Május közepétől a magyar alternatív popzene legszínesebb előadói – a Szabó Balázs Bandája, a Bagossy Brothers és a Margaret Island – adnak ingyenes koncertet három felvidéki sportcsarnokban.

Szabó Balázs. Forrás:Petőfi Kulturális Ügynökség
Szabó Balázs

Szabó Balázs Bandája

A sorozat május 18-án indul a királyhelmeci Amfiteátrumban. A párkányi Jóvilágvan formáció kezdi az estét, majd Szabó Balázs Bandája forrósítja fel a hangulatot. A multiinstrumentalista dalszerző-énekes, Szabó Balázs 2009-ben alapította meg a nevét viselő formációt, amely azóta Magyarország egyik legnépszerűbb zenekarává érett. Dalaikban egyedi módon ötvözik a magyar népzenei motívumokat és a a sanzonok zenei világát a popos, rockos, funkos elemekkel.

Az idén 15 éves zenekar a saját szerzemények mellett Pilinszky János és Radnóti Miklós verseiből szőtt dalaikból is készített már albumot, és más költőket (Grecsó Krisztián, Szemlér Ferenc, Faludy György) is megzenésítettek. Eddigi pályafutásuk alatt hat stúdiólemezt, egy rendhagyó válogatásalbumot, egy koncertalbumot és egy koncertfilmet jelentettek meg, Élet elvitelre című 2014-es albumuk Az év alternatív albuma kategóriában Fonogram-díjat kapott.

Mindhárom koncerten a legismertebb szlovákiai altercsapat, a 2007-ben alakult Jóvilágvan lesz az előzenekar. A párkányi formációnak eddig négy lemeze jelent meg: Hanne (2011), Štúrovszkaya (2014), jóvilágvan (2017), A folyó balladái (2021).

Bagossy Brothers Company

A gyergyószentmiklósi formáció május 19-én lép fel a nyárasdi Sportcsarnokban, miután a legnagyobb magyarországi koncerthelyszíneket (például MVM Dome) is megtöltötték már. Összesen öt nagylemezt, egy szimfonikus koncertlemezt, egy EP-t és egy tavalyi évben megjelent különleges karácsonyi lemezt is kiadtak. Ezek közül több is aranylemez lett, a 2019-es Veled utazom pedig hatszoros platinaminősítést kapott.

Margaret Island

A sorozat harmadik koncertjére május 31-én a komáromi Városi Sportcsarnokban várják a közönséget. A főszerepet ezen az estén a kirobbanóan energikus és pozitív popzenét játszó fonyódi kötődésű Margaret Island játssza. A zenekart Lábas Viki, Füstös Bálint és Törőcsik Kristóf alapította. A nagy fesztiválok a Müpa, a Kobuci kert és a Margitszigeti Szabadtéri Színpad mellett felléptek már olyan rendhagyó helyszíneken is, mint az Aggteleki cseppkőbarlang, a Kőröshegyi, illetve a Pannonhalmi Levendulás, a fertőrákosi kőfejtő vagy a szigligeti vár. A 2021-ben megjelent Hol marad az én történetem című albumuk aranylemez lett.

Mindhárom koncert ingyenes. A Szlovákia magyarlakta településein zajló rendezvények a Petőfi Kulturális Ügynökség szervezésében jönnek létre  a Kulturális és Innovációs Minisztérium megbízásából.