Május 21. és 26. között felvidéki turnéra indul Dobri Dániel Egy másik Róma című kamaraoperája.

Lengyel Balázs író a Két Róma című esszéjében vall először az örök városhoz fűződő mély kapcsolatáról. A műben azokról az időkről ír, amikor a második világháború borzalmai után – számos költő, író, zeneszerző és festőművész társával együtt – lehetőséget kaptak egy fél éves ösztöndíjra Kardos Tibor igazgatótól a Római Magyar Akadémián. Ebben az időben együtt éltek és alkottak Rómában a magyar művészeti élet nagyságai, többek között Nemes Nagy Ágnes, Lengyel Balázs, Pilinszky János, Weöres, Károlyi Amy. A témából Nemes Nagy Ágnes (többek között Rómában írt) verseit feldolgozva Dobri Dániel kamaraművet komponált, mintegy összekötő szövegként használva a Lengyel Balázs-esszé részleteit. Ezáltal egy kamaraopera született, melyet prózai szövegek fűznek össze.

A darab egy férfi és egy nő szerelmi történetét mutatja be a közös fiatalkori római utazástól kezdve a szakításon át az időskorig, egészen a halálukig.

A történet drámaisága abban rejlik, hogy az ötvenes évek elkeserítő körülményeinek ellenére is mindannyian a hazatérést választották a nyugat-európai élet helyett. Ahogy Lengyel Balázs írja: „Az ember a rosszat igyekszik elhárítani magától. Lényegében tehát gyanútlanok voltunk.”

Az előadást 2022 márciusában, Budapesten mutatták be, majd részt vett egy olaszországi turnén, így bemutatkozhatott a Római Magyar Akadémián, majd a nápolyi Ars Domusban is.

„A téma feldolgozásának ötletét onnan merítettem, hogy magam is ösztöndíjas voltam a nagy múltú Római Magyar Akadémián, a Falconieri-palotában. Az Egy másik Róma először 2018. október 12-én került bemutatásra az örök városban, a Romaeuropa kortárs összművészeti fesztivál keretén belül. A darab létrejöttéért köszönettel tartozom dr. Puskás Istvánnak, a Római Magyar Akadémia egykori igazgatójának és Kerek Veronikának, Lengyel Balázs özvegyének, valamint Juhász Annának, aki nélkül nem valósulhatott volna meg az olasz előadássorozat” – mondta Dobri Dániel, zeneszerző. (A mű kapcsán vele készült interjúnk itt olvasható, a Nemes Nagy Ágnes-turnéhoz kapcsolódó márciusi római előadásról pedig itt számoltunk be.)

Az előadás több nemzetközi meghívást kapott, elsőként a Felvidéken lesz látható. A turné helyszínei Komárom, Kassa, Rimaszombat, Galánta, végül a pozsonyi Liszt Intézet, ahol egy rendhagyó irodalomóra is kíséri a produkciót.

Fotók: PKÜ