Jubileumi gálaesten ünnepelte fennállásának negyvenedik évfordulóját az 1983-ban Pomázon megalakult és azóta aktívan működő Opanke Szerb Hagyományőrző Táncegyüttes szombaton a RaM-Art Színházban.

Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) parlamenti államtitkára a budapesti ünnepség után az MTI-nek elmondta, hogy a pilis-dunakanyari régión belül Pomázon, Csobánkán, Budakalászon és Szentendrén élő nagy létszámú szerb közösség aktívan hozzájárul a helyi közösségek kulturális életéhez, ugyanis rengeteg, az egész régió becsületére váló és mindenkit szórakoztató kulturális eseményt valósít meg. A negyvenéves Opanke Táncegyüttesben a szerbek mellett sok magyar is táncol és vesz részt az együttes alkalmain – tette hozzá az államtitkár.

A magyar kormánynak kötelessége támogatni a Magyarországon élő nemzetiségeket, és minden rendelkezésére álló eszközzel segítenie kell mind a nemzetiségi önkormányzatoknak, mind pedig a nemzetiségi civil szervezeteknek és intézményeknek abban, hogy értékeiket és hagyományaikat ápolhassák és tovább tudják adni a jövő generációinak – hangsúlyozta az államtitkár. Vitályos Eszter kiemelte, hogy országgyűlési képviselőként és miniszterhelyettesként is fontos feladatának tekinti felhívni a figyelmet azokra a pályázati formákra, melyek rendelkezésére állnak a nemzetiségi önkormányzatoknak és civil szervezeteknek.

Az 1983-ban Pomázon megalakult Opanke Szerb Hagyományőrző Táncegyüttes fő célja, hogy ápolja a szerb, valamint délszláv kultúrát, összegyűjtse táncaikat, népzenéjüket, hagyományukat és továbbadja azokat a jövő nemzedékének. A táncegyüttes 40 éves fennállása óta folyamatosan három – gyermek, ifjúsági, valamint felnőtt – korcsoporttal dolgozik. Repertoárjukat folyamatosan bővítik, hosszú évekig koreográfusaik voltak Gyorgyevity Deszánka és Roganovity Gordana Szerbiából. Minden évben új táncokat tanulnak meg anyaországi koreográfusukkal, Ljubomir Vujcinnal. A formáció állandó résztvevője a hazai fesztiváloknak, szemléknek, folklór találkozóknak. Több év után ismét van kísérőzenekaruk, a Zora Zenekar. Havi rendszerességgel táncházat is szerveznek, főleg Budapesten és a Dunakanyar régiójában.

A nyitóképen a fennállásának negyvenedik évfordulóját ünneplő Opanke Szerb Hagyományőrző Táncegyüttes a budapesti RaM-Art Színházban 2023. október 21-én. Fotó: Máthé Zoltán / MTI