Dr. Tomka Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettese kiemelte, hogy a Múzeumok Majálisa lehetőséget ad az intézményeknek fontosságuk megmutatására: megőrzik a múltat, amiből a ma táplálkozik. ?Idén azt kértük a vendégeinktől, hogy az ICOM témája mellett, ami a múzeum a fenntartható társadalomért, a 20. századról is hozzanak izgalmas, felemelő, szomorú és modern programot? ? tette hozzá. A majálissal egy időben elindul a Nemzeti Múzeum új, időszaki kiállítása, ami a boldog békeidőktől Trianonig a Monarchia plakátjait mutatja be.

 

?112 múzeum, 45 program, 12 koncert, 15 előadás, 87 táncos? ? foglalta össze számokban a majálist Kiss Nóra főszervező. Szerinte a fenntartható társadalomban egyre nagyobb szerepe van a múzeumoknak, amik ?közösségi terekké válnak és kreatív, izgalmas programokkal várják a látogatóikat.? Bejelentette, hogy a fellépők között ott lesz Rutkai Bori, a Group?N?Swing, Dj Panda, Süsü és Kázmér, a Természettudományi Múzeum medvéje is. Interaktív tárlaton leshet be a látogató a XX. századba a Todoreszku-teremben, beszélgethet Ferenc Józseffel, megcsodálhatja tipikus, múlt századi gépeket, és még biztonságtechnikai sétán is részt vehet a Nemzeti Múzeumban.

 

Május 16-án adja át a Pulszky Társaság az Év Múzeuma és az Év Kiállítása díjat. ?Mindig izgatott vagyok, mivel jó érzés ellátogatni a múzeumokba, találkozni az ott dolgozó kollégákkal, és mindig tanulni valami újat? ? nyilatkozta Deme Péter. Elmondta, hogy mind a Múzeumok Majálisa, mind az Év Múzeuma, valamint az Év Kiállítása egy-egy kiforrott brand lett már, amik külön-külön is megállnák a helyüket, de együtt erősítik egymást leginkább.

muzeumokmajalisa2

Az Év Múzeuma díjért 2015-ben a következő intézmények pályáztak:

– Bihari Múzeum, Berettyóújfalu

– Jász Múzeum, Jászberény

– Koszta József Múzeum, Szentes

– Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Budapest

– Sóstói Múzeumfalu, Nyíregyháza

– Sziklakórház Atombunker Múzeum, Budapest

– Vasvári Pál Múzeum, Tiszavasvári

 

Az Év Kiállítása pályázat második körébe a következő kiállítások kerültek:

– a Hermann Ottó Múzeum ?Elit alakulat ? A Kárpát-medence leggazdagabb honfoglalás kori temetői? című kiállítása

– a Katona József Múzeum ?Hazatérnek? 1914-2014? című kiállítása

– a Magyar Természettudományi Múzeum ?Múmiavilág? című kiállítása

– a Móra Ferenc Múzeum ?A fáraók Egyiptoma? című kiállítása

– a Néprajzi Múzeum ?Kő kövön. Töredékek a magyar vidéki zsidóság kultúrájáról? című kiállítása

– a Szabadtéri Néprajzi Múzeum ?A bárányok nem hallgatnak. A juhtartás és pásztorélet európai öröksége? című kiállítása

 

A programokról részletesen itt olvashat.

Bodor Máté