Kiss Marit a szombathelyi Weöres Sándor Színház társulatának tagját, Kristán Attilát a Nemzeti Színház művészét és Mészáros Tibort a debreceni Csokonai Nemzeti Színház színművészét jelölték 2015-ben a Kaszás Attila-díjra. A május 26-i sajtótájékoztatón dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár elmondta, a díjat 2008-ban alapították, amellyel évről évre a magyar ajkú színművészek méltó szakmai és emberi elismerésén túl, Kaszás Attila szellemi hagyatékának ápolását tűzik ki célul.

kaszas2

?Ez egy olyan kulturális üzenet Magyarországon, amire mindenki odafigyel? ? fogalmazott az államtitkár, aki arról is beszámolt, hogy az eddigiekkel ellentétben a szervezésbe idén a kulturális tárca is beszállt, de mindezt a díj eredeti megfogalmazását tiszteletben tartva, egyfajta mecenatúraként segítséget nyújtva.

Pokorni Zoltán a díj egyik alapítója kiemelte, a díj alapításakor fontos szempont volt, hogy ne csak a zsűri, vagy kuratórium döntsön a Kaszás Attila-díjról, hanem a színészek maguk közül válasszák ki az általuk legalkalmasabbnak tartott kollégát.

?Büszkék lehetünk arra, hogy már nyolcadik alkalommal szervezzük meg a díjátadót, aminek most már nemcsak a névadója, hanem a díjazottak névsora is emeli a rangját? ? fogalmazott.

kaszas4

Vasvári Csaba színművész, aki szintén az alapítók között volt, ismertette az eddigi jelölteket és díjazottakat. A szavazási eljárás első fordulójában ? a szokásoknak megfelelően ? minden magyarországi és határon túli, állandó társulattal rendelkező, magyar nyelven játszó kőszínház, illetve alternatív színház színészei leadhatták voksukat a saját társulatuk valamely tagjára. A második szavazási körben a jelöltek maguk közül választották ki a harmadik fordulóba tovább jutó három színművészt.

Akiket kiválasztottak: Kiss Mari ? a szombathelyi Weöres Nemzeti Színház társulatának tagja, Kristán Attila ? a Nemzeti Színház művésze ? és Mészáros Tibor ? a debreceni Csokonai Nemzeti Színház tagja.

Ráckevei Anna a debreceni Csokonai Nemzeti Színház igazgatónője örömmel üdvözölte, hogy az idén 8. alkalommal adhatják majd át a díjat az országos színházi évadnyitóval egy időpontban, augusztus 29.-én Debrecenben, az idén 150 éves Csokonai Színházban.

kaszas3

Az utolsó fordulóban a közönség dönthet arról, hogy a három művész közül ki lesz a nyertes.

Szavazni 2015. június 1. és 2015. július 31. között lehet:

Telefonon, hétköznapokon 9-17 óra között, a 06 20 269 5929-es számon, illetve a www.kaszasattiladij.hu oldalon leadott szavazattal.

 

Az eddigi díjazottak:

2008: Szarvas József a Nemzeti Színház társulatának tagja

2009: Nemes Levente, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház művésze

2010: Mátray László, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház művésze

2011: Mucsi Zoltán, a Bárka Színház tagja

2012: Bányai Kelemen Barna, a marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat művésze

2013: Borovics Tamás, a Szegedi Nemzeti Színház tagja

2014: Nagy Alfréd, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház társulatának tagja

Fotó: Csákvári Zsigmond