Pécsett a dzsámi látványos fényfestése koronázza meg a XI. adventi kézműves és mesevásárt november 25. és december 24. között. A meghitt koncertek, mesék, programok mellett vadonatúj 3D-s karácsonyi fotóelemek és adventi vásár gondoskodik az ünnepi hangulatról.

November 25-én 17 órakor nyílik meg a Széchenyi téren a XI. pécsi adventi kézműves- és mesevásár a Csurgó zenekar karácsonyi koncertjével.

A Zsolnay Örökségkezelő NKft. főszervezésében minden pénteken, szombaton és vasárnap karácsonyváró koncertek segítenek az ünnepre hangolódásban. Fellép többek között a Szűcs Gabi Quartet, a Szőke Niki Quartet, Tamás Éva és barátai, Csemer Boglárka (Boggie), a Four Fathers és a Fool Moon a capella együttes.

A Mesekuckóban pécsi színészek, Bogárdi Aliz, Matta Lóri, Stenczer Béla, Köles Ferenc, Herczeg Adrienn, Czéh Dániel, valamint a pécsi meseíró, Czirják Erika olvassa fel kedvenc adventi meséit minden hétvégén. Szombatonként a Pécsi Nemzeti Színház erkélykoncertjeit élvezheti a közönség, december 2-án pedig a Művészetek és Irodalom Házában feltárul az adventi verskalendárium. December 6-án a Mikulás tesz látogatást az adventi vásárban, míg december 18-án bárki csatlakozhat az adventi felvonuláshoz. A Mária és József szálláskeresését megelevenítő menet 15.30-kor indul a Magtártól a Széchenyi térig.

Szombatonként az ökumené jegyében más-más felekezet képviselőjével zajlik a központi adventi koszorú gyertyagyújtása a Széchenyi téren.

Hétfőtől csütörtökig diákokból álló művészeti csoportok produkciója színesíti a vásárt. Nem marad el a dzsámi animált ünnepi fényfestése, hétvégente az adventi épületfestő gyerekrajzpályázat legszebb alkotásai láthatók a homlokzaton. A Kossuth téren szelfimackó, rénszarvasszán, léghajó és egy óriási ajándékdoboz várja a fotózkodni vágyókat.

A pécsi püspökség a hagyományokhoz híven 2022-ben is minden korosztályt megszólító adventi programokkal várja az érdeklődőket. Az adventi hétvégéken templomi idegenvezetési alkalmak, hangversenyek, tárlatvezetések és múzeumpedagógiai foglalkozások, valamint kerámiafestés várják az érdeklődőket.

Fotók forrása: Zsolnay Örökségkezelő NKft.