Néhány hétre különleges fényművészeti alkotások tárlatává változik a Fővárosi Állat- és Növénykert Biodómja. A Fénydómban, amely március 1-től 17-ig lesz látogatható, hazai és külföldi fényművészek alkotásait lehet megcsodálni.

A kivilágított Biodóm 2023. december 27-én. Fotó: Máthé Zoltán / MTI
A kivilágított Biodóm 2023. december 27-én. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Március első felében több mint két héten át Fénydómként várja a látogatókat a budapesti állatkert Biodómja. A létesítmény belső tereiben hazai és külföldi fényművészek több száz intelligens lámpával, projektorokkal, nagy teljesítményű diavetítő berendezésekkel életre keltett alkotásai teremtenek egyedülálló fénykörnyezetet. A mintegy másfél órás látogatói élményt kínáló fényművészeti tárlat kifejezetten a Biodóm tereibe megálmodott, helyspecifikus fényművészeti, illetve audiovizuális installációkat vonultat fel, amelyek mindegyikét valamilyen természeti jelenség inspirálta. Erre a cápák számára tervezett, hárommillió literes akvárium a legjobb példa, amely maga is fényművészeti alkotássá lényegül át.

A Fénydóm művészi projektként az Inota Fesztivál programját is szervező Colloc Productions, illetve Centrum Production kezdeményezése, amelyhez partnerként csatlakozott a monumentális fényfestéseiről ismert LaLuz Visuals és a nemzetközi hírű fényművész, Karl Kola is. A Fénydóm alkotásait, installációit megalkotó neves művészek korábban számos nemzetközi fesztiválon mutatták be műveiket, mindenütt nagy sikerrel.

A Fénydóm megnyitása lesz az első alkalom, amikor a Biodóm belső tereit a közönség nagyobb számban is láthatja. Az Állatkert ugyan szokott kisebb csoportok számára vezetett sétákat szervezni a Biodóm eddig elkészült létesítményeinek bemutatására, de a Fénydóm lesz az első olyan produkció, melynek látnivalóit az alkotók az építmény fő útvonalai mentén, lényegében a teljes bemutatóteret kihasználva helyezik el.

A Fénydóm megrendezése is része a Fővárosi Állat- és Növénykert azon törekvésének, hogy a Biodóm területét a beruházás szüneteltetésének ideje alatt is hasznosítsa különféle, az intézmény hivatásával és szellemiségével összeegyeztethető, a speciális építményben műszakilag is megvalósítható események befogadásával. A művészeti kiállításoknak egyébként nagy hagyománya van az intézményben, amely az elmúlt évtizedekben is számos képzőművészeti tárlat helyszíne volt. Az elsőt még 1971-ben tartották az akkori oroszlánbarlanghoz tartozó, abban az időben használaton kívüli területen.

További információ itt található.