alkalmate_A3_fenyoi_2018-724x1024

Máté Gábornak és Horvai Istvánnak a Színház- és Filmművészeti Egyetemen 2003-ban végzett színészosztálya minden évben találkozik és AlkalMáté Trupp néven közös produkciót hoz létre. Az első években három különböző előadás született, majd 2007-ben sorozatot indítottak, amelyben évről évre egyik osztálytársuk életét dolgozzák fel. Máté Gábor korábban azt nyilatkozta az MTI-nek: amikor kitalálta, hogy mindenki sorra kerül az osztályból, akkor ez azt is jelentette, hogy a munka 14 évig fog tartani.

Véleménye szerint ezek az előadások olyanok, mint egy-egy fénykép, amely minden évben elkészül az osztályról. A főleg improvizációkból születő produkció a főhősök különbözősége miatt mindig más lesz, ám mindig szórakoztató formában, humorral és sok zenével dolgozzák fel a kiválasztott életét. ?Ez szakmailag is nagyon izgalmas, hiszen mindig arról szól, hogy ki hol tart? ? mondta Máté Gábor.

Az idei, a 12. produkció címszereplője ? az utolsó, tavalyi előadást követő sorsolás nyomán ? Fenyő Iván színművész. Eddig Járó Zsuzsáról, Szandtner Annáról, Kovács Patríciáról, Máthé Zsoltról, Mészáros Mátéról, Péter Katáról, Száraz Dénesről, Gál Kristófról, Dömötör Andrásról, Mészáros Béláról és Vajda Milánról készült darab.

fenyoivan_erdelyifoto.hu_1024x1024
Fenyő Iván
Fotó: erdelyifoto.hu

A Jurányi Ház közleménye szerint az idei előadásban Czukor Balázs, Dömötör András, Gál Kristóf, Járó Zsuzsa, Jordán Adél, Máthé Zsolt, Szandtner Anna és Vajda Milán szerepel. A produkció zenei vezetője Dargay Marcell, a látvány Kálmán Eszter munkája, az előadás rendezője Máté Gábor. Az előadás létrehozását az Orlai Produkciós Iroda és a FÜGE Produkció támogatta.

A közleményben idézik Fenyő Ivánt, aki a színművészeti főiskolás évekre élete egyik legszebb időszakaként emlékezik. ?Ott szárnyalhattam, kiteljesedhettem, bármilyen ötletemet megcsinálhattam, énekelhettem, zenélhettem, rendezhettem. Nagyon tehetséges és jó emberek jártak az osztályba. Máté Gábor és Horvai István osztályfőnökök kiváló mestereink voltak? ? hangsúlyozta a színész. Kitért arra is, hogy korábban miért szállt ki a csapatból, miért nem vett részt az AlkalMáté Trupp előadásain.

Mint elárulta: egy idő után egyszer csak nem érezte azt a szeretetet és összetartást, amelyet korábban, és amelyet most megint érez. Úgy érezte akkor, hogy automatikussá vált a dolog, és nem akart részt venni az előadások létrehozásában. A róla szóló darab kapcsán azt mondta: úgy izgalmas, ha nincsenek tabuk. ?Szeretnék mindent megmutatni, hol tartok most emberileg. Honnan jöttem és mivé lettem? ? fogalmazott Fenyő Iván, aki szerint izgalmas kívülről látni az ember saját életét, a darab műhelymunka és pszichoterápia egyben. Felidézte, hogy a közös munka tavasszal kezdődött, amikor elkezdett mesélni magáról, júliusban pedig két hétig próbálták a produkciót.

Az előadást a július 26-ai, csütörtök esti bemutató után 27-től 29-ig, péntektől vasárnapig naponta kétszer, 18 órától és 20 óra 30 perctől játsszák a Jurányi Házban.

Forrás: MTI
Kiemelt kép: erdelyifoto.hu