A fiatalon elhunyt vajdasági költő, szerkesztő emlékére alapított Sziveri János-díjat 2024-ben Fenyvesi Orsolya kapja. A költő, műfordító 1986-ban született Szelszárdon.

Fenyvesi-Orsolya-HN_001.jpg
Fenyvesi Orsolya. Fotó: Hartyányi Norbert / Kultúra.hu

A Sziveri János Társaság tagjaiból álló kuratórium indoklása szerint: „A költő, meseíró és műfordító Fenyvesi Orsolya kitartóan járja az autonóm költészet útját. Versei hol istenkáromlóak, hol istenkeresőek, egyik pillanatról a másikra bevezet az intuíció sűrűjébe. Nem pusztán a magyar, hanem az általa fordított angolszász líra forrásvidékéből is táplálkozik. Mi mozgatja az experimentális verszajlásait? A látvány, a látvány tagadása, illetve a lehetetlen: a látvány meghaladása. A Föld húsa átalakul mindazzá, amit látunk, írja az egyik versében. Fenyvesi Orsolya költészete kikezdi a látásmódok ideológiai korlátait, kapott is bőven érte hideget, meleget, ám nem hagyta abba. Mert a költészet szenvedély, darabokra szaggat és lángra lobbant. Talán nem véletlen az sem, hogy éppen Fenyvesi Orsolyának köszönhetjük a különös kanadai költőnő, Anne Carson első magyar nyelvű verseskötetét. A Sziveri János-díj méltó kezekbe kerül, jól tükrözi a fiatalon elhunyt Sziveri János munkásságának autonóm és experimentális vonásait.”

A díjat az 1990-ben elhunyt vajdasági költő, az Új Symposion folyóirat egykori főszerkesztője, Sziveri János emlékére alapította 1991-ben a Sziveri János Társaság, amelynek tagjai: Szörényi László, Thomka Beáta, Balázs Attila, Zalán Tibor, Utasi Erzsébet, Hafner Zoltán, Csehy Zoltán, Ladányi István, Géczi János, Kollár Árpád, Orcsik Roland, Szűgyi Zoltán, Kalapáti Ferenc, Győrffy Ákos, Mikola Gyöngyi, Virág Zoltán, Áfra János, Nemes Z. Márió, Sándor Zoltán, Terék Anna és Fenyvesi Ottó (elnök).

A díjátadó március 26-án lesz Budapesten, a Nyitott Műhelyben.