Közel a tökéletességhez címmel közölt kritikát alig pár órával a magyar Recirquel Újcirkusz Társulat montreáli premierjét követően a Le Journal de Montréal. A legnagyobb francia nyelvű kanadai lapot lenyűgözte a Recirquel Cirkusz az éjszakában című előadása, amellyel megnyitották az idei újcirkusz évadot a La TOHU kőszínházban. A lap szerint a magyar társulat újra feltalálta a már kicsit merev szemléletűnek tűnő kortárs cirkuszt, a fiatal művészek a darab minden számában új megközelítéssel merészkedtek elő.

 

?A kínai rúdszám lenyűgöző, a német kerék izgalmas, a köteleken előadott mutatvány szinte valószerűtlen, de mindenekelőtt teljesen ledöbbentünk a hatodik szám rendkívüli gyönyörűségétől, amelyben az akrobaták milliméteres pontossággal koreografált balettet mutattak be? ? írták, hozzátéve, hogy a 40-es évek berlini kabaréjának hangulatában Vági Bence rendező sikeresen olvasztotta össze a cirkuszi tudományt egy különös és elegáns költeményben. ?Gyönyörűségével és eleganciájával a Cirkusz az éjszakában teljesen elbűvölt és elvarázsolt minket? ? összegzett a lap kritikusa.

 

A többi kanadai orgánum sem fukarkodott a pozitív jelzőkkel, ?egyszerűen varázslatosnak? vagy ?lélegzetelállítónak? nevezték a magyar társulat produkcióját, amelyet ?hibátlan koreográfiával kidolgozott, nagyszerű show-ként? jellemeztek. A Recirquel Cirkusz az éjszakában című előadását október 12. és 22. között összesen több mint tízezer néző csodálhatta meg a világhírű Cirque du Soleil által alapított La TOHU kőszínházban. Stéphanie Lavoie, La TOHU igazgatója az RTL-nek adott interjújában kifejtette, hogy miközben a Recirquel előadását nézték, szinte érezték a kelet-európai ízeket, amely a cirkusz műfajában teljesen újnak számít. ?A Recirquel előadása nem hagyományos cirkusz, hanem egy igazi kortárs műfaj, amelyet nagyon jó volt felfedezni? ? mondta Lavoie.

 

?A szakmai közönség, amelynek soraiban ott ült a Cirque du Soleil teljes igazgatósága, állva tapsolta meg a társulat premierelőadását? ? mondta el Vági Bence. A Recirquel alapító-vezetője szerint a szakma és a közönség elsősorban azt értékelte, hogy a sajátos magyar cirkuszi hagyományokat tiszteletben tartva értelmezték újra a műfajt. ?Nem hasonlítani akartunk másokra, nem svéd, kanadai vagy ausztrál társulat szeretnénk lenni, hanem a sajátos magyar nyelvünket kerestük? ? tette hozzá.

 

Vági Bence elmondta, hogy a világhírű Cirque du Soleil-jel való szakmai együttműködés egyik következő lépéseként jövőre közös oktatási program elindítását tervezik Magyarországon, amellyel elsősorban hátrányos helyzetű gyermekek számára biztosítanának kiugrási lehetőséget.

 

A társulat október végén két előadás erejéig hazajött a Müpába, de már gőzerővel készülnek a kanadai visszatérésre: a Recirquel ezúttal a Québecben rendezett CINARS Biennale fesztiválra, az előadó-művészet egyik legfontosabb seregszemléjére kapott meghívást, ahol november 16-án lép fel. A kétévente megrendezett CINARS Biennale alkalmából csaknem 1500 résztvevő gyűlik össze a világ több mint negyven országából.

 

A Recirquel előadásai Magyarországon december 6. és 31. között tekinthetők meg ismét ? a társulatnak otthont adó és a produkciót előállító ? budapesti Müpában.

 

A Recirquel Újcirkusz Társulatról

Recirquel Újcirkusz Társulat Vági Bence rendező-koreográfus vezetésével magyar artistákból alakult 2012-ben Budapesten. A társulat négy egész estés nagyszínpadi produkciója ? Cirkusz az éjszakában, A meztelen bohóc, Párizs éjjel, Non solus ? a bemutatók óta telt házzal fut a budapesti Müpában. A Recirquel nemzetközi karrierje 2014-ben vette kezdetét, a társulat mára az európai és a tengerentúli színházak rendszeres fellépője Franciaországtól Hollandián és Kolumbián át Chiléig.

 

A társulat küldetésének tekinti, hogy az évszázados hazai cirkuszművészeti tradíciókra és szaktudásra épülő, új, közép-kelet-európai?magyar újcirkusz irányzatot itthon és a világban egyaránt népszerűvé tegye. A Recirquel fennállása óta mintegy 300 előadást tartott, amelyet több mint 150 ezren láttak világszerte.

 

A magyar előadó-művészeti életben az újcirkusz mint új művészeti ág a Recirquel születésével jelent meg. A társulat állandó alkotócsoportjának célja olyan egész estés nagyszínpadi produkciók megírása, kitalálása és megvalósítása, amelyekben a műhöz szerzett zene, a látványvilág a cirkuszművészetet egy új és absztrakt kifejező mozgásművészetté formálja, így létrehozva egy történetet elbeszélő újcirkusz előadást.

 

A Recirquel produkcióiban a klasszikus artistatechnika mellett ezért fontos szerepet foglal el a tánc- és a színészmesterség, valamint a látványvilág és az egyedileg komponált élőzene. A sajátos kelet-európai cirkuszi műfaj zenei világát Sárik Péter zongoraművész, zeneszerző alkotta meg. Az előadásokban továbbá nagy hangsúlyt kapnak a hazánkban még kevéssé ismert társművészeti ágak ? a maszk és a smink, illetve a hajszobrászat alkotásai is.