A szegedi programok hagyományos központi színtere a Dugonics tér, ahol az országos rendezvényekhez hasonlóan június 6. és 10. között várják az érdeklődőket. Itt állnak majd a könyvkiadók sátrai és itt található a beszélgetések, színházi és zenei produkciók egyik fontos helyszínéül szolgáló színpad is – mondta a fesztiválról rendezett csütörtöki sajtótájékoztatón Andóczi Balogh Éva, a programokat koordináló Somogyi könyvtár munkatársa.

A központi helyszín mellett kávéházak, művelődési intézmények is otthont adnak a rendezvényeknek. Június 6-án rendezik a hivatalos megnyitót. Elsőként köszöntőt mond a Dugonics téren Solymos László polgármester, majd az Ünnepi Könyvhetet Nyáry Krisztián irodalomtörténész, az Így szerettek ők című nagysikerű könyv szerzője nyitja meg.

A szegedi könyvhéten mutatják be Temesi Ferenc Apám, Hász Róbert A Vénusz vonulása vagy Benő László Viharsarok című kötetét.

 

2szegedkonyvhet
(Forrás:delmagyar.hu)

A szegedi szerzők és könyvkiadók mellett vendég lesz Temesi Ferenc, Háy János, Závada Pál, Dinnyés József, Podmaniczky Szilárd, Pozsgai Zsolt. A szegediek közül mások mellett Busch Péterrel, Czilczer Olgával, Hász Róberttel beszélget Veszelka Attila, a Szegedi Írók Társasága elnöke. A ?szegediség? jegyében bemutatják a Szegedtől Szegedig antológia legújabb kötetét, a városhoz kötődő szerzőkkel találkozhatnak az érdeklődők, megkoronázzák a Könyvkirályt, s megünneplik ?a Város folyóirata?, a Szeged fönnállásának 25. évfordulóját. Mellettük bemutatkoznak a nemzetiségek, így a szerbek, a horvátok, bolgárok is.

Újdonságként a Belvárosi Mozival közös programot indít a szervező Somogyi könyvtár. A mozi kitelepül egy nyár esti vetítésre, június 7-én péntek este, a nézők a Podmaniczky Szilárd forgatókönyve alapján készült Szezon című filmet láthatják. A moziban az ünnep ideje alatt olyan filmeket tűznek műsorra, amelyek forgatókönyvei a könyvhétre érkező szerzők tollából kerültek ki. Június 9-re a Dugonics téri főszínpadra is olyan kortárs szerzőket hívtak meg, akiknek műveit manapság a színházakban játsszák.

A könyves újdonságok mellett számos koncert és előadás, illetve kiállítás is szerepel a programban. Barna Tibor Tiborovics Portrék című festményeiből nyílik kiállítás, Juhász Erzsébet fotóit is megcsodálhatják az idelátogatók. 100 éve született Weöres Sándor emlékére az “Egyedül mindenkivel” című tárlattal emlékeznek meg.

A Somogyi könyvtár évek óta külön részt biztosít honlapján a könyvhétnek. Idén is így van ez, ami azt jelenti, hogy a programok iránt érdeklődők nap, programtípus, szerző, könyvcím vagy akár helyszín alapján is tudnak keresni a rendezvények között és informálódhatnak a vendégekről is az érdeklődők.