fbpx

Festészet, fotográfia, üvegművészet és vizuális akusztika a Ferenczy Múzeumi Centrumban

A szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum az új terekre, a helyi értékekre és a progresszivitásra helyezi a fókuszt a jövő évi kiállítások megszervezésében.

PhotoLab

A képzőművészet különböző ágai mellett a fotográfia is markánsan jelen van Szentendrén és vonzáskörzetében, számos jelentős fotográfus és fotóművész kötődik ehhez a térséghez. A Ferenczy Múzeumi Centrum hetvenéves fennállása alatt ez idáig nem volt olyan kiállítótér, ami kizárólag a fotográfia bemutatását, népszerűsítését tekintette feladatának. Az FMC új kiállítóhelye 2022 elején nyílik a Vajda Múzeum földszintjén, új funkcióval, és a helyi identitás erősítését szolgálja: lehetőséget és teret biztosít a szentendrei kötődésű fotóművészek számára a fotóprojektek méltó szakmai prezentálására. A kiállításokhoz szakmai előadások, művészi események, fotó workshopok, portfolioreview-k kapcsolódnak.

2022-ben Bácsi Róbert László, Aknay Csaba és Kotchy Gábor (The Orbital Strangers Project), Deim Balázs, Csontó Lajos alkotásait láthatjuk.

Bácsi Róbert László: Kövesd a napot!

IKON

A Ferenczy Múzeumi Centrum az intézményi struktúrában érdekes kísérletbe kezdett 2021-ben. Az IKON kiállítóterében a helyi és a városhoz kötődő művészek számára biztosít rendszeres bemutatkozási lehetőséget, hogy a lokális párbeszéden túl professzionális szinten képviselje őket Magyarországon és külföldön. A múzeum számára fontos a magyar képzőművészeti szcéna megújítását szolgáló olyan törekvések, projektek támogatása és kezdeményezése, amelyek célja a művészeti élet sablonjainak újragondolása, illetve a kortárs képzőművészet pozícióinak javítása a hazai kultúrában. A kiállításokhoz kapcsolódva a tárlatok anyagából egyedi mappák készülnek. Balogh László, Haász István, Nádler István kiállítása után 2022-ben Vincze Ottó, Keserü Ilona és Tzortzoglou Yorgos tárlatával folytatódik a városhoz kötődő művészek kiállítás-sorozata.

Keserü Ilona: Sírkövek, 1969-1981

MűvészetMalom

A MűvészetMalom középső szárnya 2022-ben az Emmi támogatásával megújul: a felújítás részeként elkészül a falak utólagos szigetelése, illetve zárttá és védetté válnak a középső rész eddig nyitott terei. Az épületrészben többcélú terem jön létre, ahol konferenciák, kiállítások rendezhetők, és múzeumpedagógiai programok kapnak helyet.

2022-ben három egyéni tárlat nyílik a MűvészetMalomban: Puklus Péter és Pacsika Rudolf életmű-, valamint Deim Pál jubileumi kiállítása, születésének 90. évfordulóján.

Puklus Péter: Egész életemben hazudtam, 2021

A VAKU 4 – Vizuális AKUsztika a kortárs magyar művészetben címmel a vizuális zene műfaját bemutató szimpózium és kiállítás festők, fotósok, dizájnerek, médiaművészek, zeneszerzők közös munkáin keresztül ad komplex hangi, képi élményt a nézőknek. A kiállítók és a zeneművészek többek között: Binaura (Nagy Ágoston – Samu Bence), Konok Tamás, Lichter Péter, Lévay Jenő, Martinkó Márk, Palotai Gábor, Szirmai Zsanett, Sztojánovits Andrea, Turcsány Villő, Waldemar Mattis-Teutsch, Nagy Ákos, Rubik Ernő Zoltán, Szigetvári Andrea, Ungvári Tamás.

Sztojánovits Andrea: Csontváry természete, 2019

Ferenczy Múzeum

A 2012-ben megrendezett Textil hat főre című kiállítás folytatásaként nyílik meg 2022-ben az Üveg hat főre című tárlat a szentendrei Ferenczy Múzeumban. A kortárs hazai üvegművészet erős középgenerációjához tartozó, komoly hazai és nemzetközi elismertséggel rendelkező hat alkotóművész, Borkovics Péter, Hegyvári Bernadett, László Kyra, Melcher Mihály, Sipos Balázs, Smetana Ágnes mutatja be munkáit.

Borkovics Péter: Imagine Rotation, 2013

Irodalomtörténeti, összegző kiállítás nyílik Vas István emlékére a Ferenczy Múzeum Szentendre-termében. Az idő metszeteiben kiállítás arra vállalkozik, hogy tudatosítsa az intellektuális érzékenységű, klasszikus költő életművét, és felidézze vonzóan modern személyét, bemutassa a költőt, a műfordítót, a regényírót.

Melkovics Tamás művészi érdeklődését az eredet és a fejlődés, az átalakulás és az állandóság összhatásai foglalkoztatják. A 2022 tavaszán a Ferenczy Múzeumban nyíló kiállításának gondolati középpontjában a növekedés, a fejlődés és az önreflexió áll. 

A Magyar Géniuszok-pályázat keretében a Ferenczy Múzeumi Centrum öt éven át nyitva tartó, reprezentatív állandó kiállítást szeretne létrehozni, egyben megújítani és fejleszteni a múzeumi tereket. A tervek szerint 2022 szeptemberében nyíló Témák és motívumok című, átfogó állandó kiállítás a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) gyűjteményéből válogat. A tárlat terminológiai polifónia és tendenciák értelmezésében kívánja bemutatni az FMC gyűjteményének gazdagságát. A modern és kortárs művészet közti különbségtétel mesterséges – ez a szakmai szemmel provokatív tétel a múzeum gyűjteményi kiállításának egyik fő üzenete. A kiállítás igyekszik megvilágítani a modern és kortárs művészet viszonyát, és felhívni a figyelmet a múzeumi reprezentáció kérdéseire.

Fesztiválok az FMC szervezésében

Nagy érdeklődés övezte a 2021 szeptemberében megrendezett első Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéjét. A Ferenczy Múzeumi Centrum összművészeti eseménysorának szervezésébe a város valamennyi felekezete és kulturális intézménye bekapcsolódott. Az FMC 2022 őszén is megrendezi a fesztivált. Zenei, irodalmi, építészeti, egyházművészeti, képzőművészeti programok előtt nyílnak meg újra a szentendrei templomok, imahelyek kapui, udvarai.

A hazai jazzélet krémjét felvonultató Jazz & Szentendre Fesztivál fantasztikus koncertekkel várja a Barcsay Múzeum hangulatos udvarán a műfaj kedvelőit. 2022 májusában három estén át, 9 produkció tölti be jazzdallamokkal Szentendre belvárosát.

Irodalmi, zenei, színházi, művészeti programok

A kiállításokhoz kapcsolódó tárlatvezetések mellett a múzeum szervezésében 2022-ben is folytatódik a népszerű KORtársalgó irodalmi beszélgetéssorozat és a felnőtteknek szóló önismereti alkalmak, a Múzeumi Mesék. A gyerekeket, családokat kreatív múzeumpedagógiai foglalkozások és a GYIK Műhely programjai várják, és az FMC most is teret ad a Szentendrei Teátrum nyári színházi előadásainak. A Múzeumok Éjszakáján, a Múzeumok Őszi Fesztiválján koncertek, város- és művészettörténeti séták várják a látogatókat. A múzeum kurátorai online és offline igényes szakmai tartalmakkal, előadásokkal, nyitott műhelybeszélgetésekkel egészítik ki a Ferenczy Múzeumi Centrum színes programjait.

Kiemelt kép: Deim Balázs fotója a múzeumról

A rovat további cikkei